05 aug. 2016 | 19:21

Zece fotografii vechi suprapuse peste realitatea zilelor noastre

ENTERTAINMENT
Zece fotografii vechi suprapuse peste realitatea zilelor noastre

Un fotograf s-a folosit de o serie de imagini din Primul Război Mondial pentru a crea o galerie foarte interesantă.

Suprapunerea unor poze cu aceleași locuri, dar realizate în perioade diferite, nu este o noutate, însă astfel de imagini ne ajută uneori să înțelegem cât de mult s-a schimbat lumea în ultimii ani. Peter Macdiarmid, de exemplu, s-a orientat asupra Primului Război Mondial și a creat o galerie extrem de interesantă. Fotografiile de mai sus au fost preluate de pe site-ul Telegraph și prezintă cadre din Anglia în timpul primei mari conflagrații din secolul trecut.

Fotografii din Primul Război Mondial (7)

Una dintre imagini, de exemplu, ne prezintă un tanc Mark IV. După cum probabil știți, cele mai multe dintre luptele de pe Frontul de Vest din Primul Război s-au desfășurat în tranșee, acesta fiind și motivul pentru care niciuna dintre tabere nu a reușit să înregistreze vreun progres pentru o lungă perioadă. Conform Wikipedia, tancul a scos practic lupta de tranșee din tactica de război, miile de tancuri utilizate în război de către forțele britanice și franceze având o mare influență în desfășurarea conflictului armat.

Fotografii din Primul Război Mondial (9)

Un alt cadru ne prezintă soldați indieni, care fuseseră răniți în luptele din Flandra, în timp ce se recuperau la Bournemouth. Când vine vorba de Primul Război Mondial, teatrul european primește cea mai mare atenție. Însă nu trebuie uitat faptul că lupte grele s-au dus și în Africa, și în Orientul MIjlociu, și în Estul Îndepărtat. India a trimis în jur de un milion de soldați către toate teatrele de luptă în care a fost implicat Imperiul Britanic, iar aproximativ 74.000 dintre aceștia nu au mai apucat să se întoarcă acasă.

Fotografii din Primul Război Mondial (8)

Nu în ultimul rând, avem o fotografie cu soldați sârbi în Londra, în ultimele zile ale războiului. Primul Război Mondial a afectat extrem de grav Serbia, cauzând moartea unui sfert din populația totală a țarii, iar cea mai mare parte a celor uciși erau bărbați. În mod interesant, în ultimii ani au apărut o serie de discuții asupra rolului Serbiei. Pe de o parte, unii spun că Serbia este o victimă a războiului.

Pe de altă parte, sunt persoane care atrag atenția asupra faptului că tocmai un sârb, pe nume Gavrilo Princip, a fost cel care l-a omorât pe Franz Ferdinand la Sarajevo, eveniment care a stat la baza declarației de război a Austro-Ungariei. Mai mult decât atât, Princip făcea parte dintr-o grupare numită Mâna Neagră, al cărei scop era crearea unei ”Serbii Mari”.