Windows 10 nu spionează atât de mult pe cât ai fi crezut
Cu cât trece mai mult timp, cu atât apar mai multe plângeri în legătură cu Windows 10.
UPDATE: Între timp, noi informații au ieșit la suprafață. Cele mai importante sunt furnizate de o analiză a lui Ed Bott de la ZDNet. Jurnalistul scoate în evidență faptul că problemele nu sunt atât de grave pe cât ar lăsa Forbes să se înțeleagă. În primul rând, nu există dovezi că autorul articolului l-ar fi contactat vreodată pe utilizatorul CheesusCrust pentru a verifica informațiile furnizate de acesta.
În continuare, Bott pune sub semnul întrebării metoda prin care a a fost efectuat studiul. CheesusCrust ar fi setat router-ul să blocheze și să înregistreze toate conexiunile efectuate de către Windows 10 Enterprise. Însă în cazul în care software-ul avea nevoie să efectueze o conexiunea, iar aceasta ar fi căzut în mod neașteptat, nu ar fi existat trafic. Mai mult decât atât, Bott susține că, în cazul în care nu poate stabili o conexiune, software-ul ar putea să încerce să se conecteze de mai multe ori.
Bott a continuat prin a analiza traficul efectuat. Unele dintre conexiuni, de exemplu, erau necesare pentru detectarea celorlalte calculatoare dintr-o rețea, în timp ce altele ajutau software-ul să verifice conexiunea la internet. Acestea două, din câte se pare, reprezentau 22,3% din traficul afișat de CheesusCrust. Alte 1.600 de conexiuni erau efectuate prin intermediul portului UDP 3544, pentru a furniza o adresă IPv6 unui PC care folosește IPv4.
Într-un final, Bott ajunge la concluzia că mai puțin de jumătate dintre toate conexiunile stocate, ar fi putut ajuta Microsoft să adune informații despre un PC. Analiza, desigur, a fost efectuată pe baza informațiilor furnizate de CheesusCrust și nu înseamnă neapărat că toate conexiunile efectuate de Windows 10 pot fi explicate. Scopul ei este de a sublinia că pericolul nu este unul atât de mare pe cât s-ar fi crezut.
La puțin timp după lansarea oficială a lui Windows 10, numeroși utilizatori au atras atenția asupra cantității de informații colectate de către cei de la Microsoft. După cum scriu cei de la BGR, oricine poate preveni trimiterea contactelor, a informațiilor din calendar și a altor detalii importante. Din păcate, oricât de mult ai încerca, se pare că Microsoft va primi în continuare informații de la dispozitivul tău.
La această concluzie a ajuns o persoană de pe site-ul Voat. Astfel, înainte de a instala Windows 10, utilizatorul a dezactivat toate cele 3 pagini cu opțiuni de supraveghere care i-au fost afișate. În ciuda acestui lucru, el a descoperit că după 8 în care calculatorul a fost permanent deschis, sistemul de operare a încercat să contacteze nu mai puțin de 51 de adrese IP ale celor de la Microsoft, de 5.508 ori. După 30 de ore, numărul adreselor de IP crescuse la 112.
Văzând aceste lucruri, utilizatorul se pare că a încercat să reinstaleze sistemul de operare, de data aceasta alături de un software denumit DisableWinTracking, care ar trebui să prevină orice activitate de spionaj. Chiar și așa, Windows 10 a încercat să contacteze 30 de IP-uri Windows de 2.758 de ori în 30 de ore. Mai mult decât atât, canalul prin care Windows 10 transmite informațiile nu este unul securizat, motiv pentru care Forbes susține că există posibilitatea ca hackerii să le intercepteze
Totul este specificat în acordul pe care îl accepți
Microsoft susține în continuare că toate informațiile adunate au rolul de a îmbunătăți sistemul, însă clienții pun sub semnul întrebării aceste afirmații. În acordul pe care îl închei cu Microsoft, acceptându-i termenii și condițiile, apare un fragment interesant cu privire la intimitatea ta. „Vom accesa, comunica și păstra date personale, inclusiv conținutul tău (cum ar fi cel al mailurilor, alte conversații private, fișiere sau foldere private), când credem că făcând asta este necesar pentru: 1. a ne conforma cu o lege sau cu un proces în derulare, inclusiv cereri de la agenții guvernamentale sau autorități;
2. protejarea utilizatorilor față de spam sau alte încercări de fraudă (…); 3. operarea și menținerea securității serviciilor, inclusiv pentru a preveni sau opri un atac asupra computerelor sau rețelelor; 4. pentru protejarea drepturilor și proprietății Microsoft, inclusiv pentru a proteja termenii care guvernează folosirea serviciilor noastre – oricum, dacă primim informații care arată că cineva folosește serviciile noastre pentru a face trafic de proprietate fizică sau intelectuală a Microsoft nu vom inspecta noi conținutul, ci vom lăsa autoritățile să se ocupe”, se arată în acest contract.