Windows 10 ”adevărat” va rula pe noile procesoare Snapdragon cu ARM
În urma unui parteneriat dintre Microsoft și Qualcomm, Windows 10 în varianta X86, pe care îl folosim cu toții, va putea rula pe procesoare cu arhitectură ARM.
Dacă s-ar face un clasament, aceasta ar putea fi cea mai importantă știre din acest an din domeniul tehnologic. Cei de la Microsoft au realizat un lucru spectaculos în momentul în care au atins performanța de a rula un Windows 10 în toată splendoarea sa pe o configurație cu arthitectură ARM, indiferent dacă este vorba de un telefon sau o tabletă.
Este adevărat că nu e prima oară când vorbim de telefoane sau tablete cu Windows, dar compatibilitatea cu procesoare Snapdragon va deschide porțile către o nouă clasă de gadgeturi, mai subțiri și mai eficiente energetic. Anunțul a fost făcut de căte oficialii gigantului din Redmond în cadrul conferinței WinHEC 2016 desfășurată în aceste zile în Shenzen, China. Atunci am aflat prima oară de Windows 10 pe SoC-uri cu arhitectură ARM, fără să fie existat vreun zvon pe acest subiect în trecut. Asta înseamnă, că majoritatea aplicațiilor pe care le rulați la această oră pe un laptop sau desktop, vor putea rula pe telefoane de 10 ori mai mici sau pe tablete.
Referința pe care a folosit-o Microsoft pentru a descrie această nouă clasă de aparate este ,,cellular PCs”, iar posibilitățile sunt surprinzătoare. Pentru că aceast proiect a fost realizat împreună cu Qualcomm, primele procesoare capabile să atingă această performanță vor fi noile Snapdragon 835 ce folosesc un proces de fabricație FinFET pe 10 nanometri. Acesta va fi următorul vârf de gamă de la Qualcomm și se pare că va fi mult mai capabil decât se credea la prima vedere, pe lângă o performanță sporită și un consum redus de energie.
Prin intermediul unui algoritm de emulare ce combintă hardware și software optimizat pentru acest proces, orice aplicație X86 Win32 nu va avea nevoie de vreo optimizare specială pentru a funcționa pe ARM. Respectivele programe vor avea acces la toate resursele hardware și software ale unui cellular PC. Demonstrația a fost făcută cu Adobe Photoshop ce rulează alături de Microsoft Office.