Wikipedia offline: Cum folosești cea mai mare enciclopedie fără o conexiune la internet

Wikipedia offline: Cum folosești cea mai mare enciclopedie fără o conexiune la internet

Există multe soluții pentru a diverse descărca articole de pe internet, dar salvarea întregii enciclopedii Wikipedia offline s-ar putea să fie un mister.

Când eram mic, am folosit foarte mulți ani enciclopedia Britannica și Microsoft Encarta pe câteva CD-uri și, ulterior, DVD-uri. Între timp însă, când accesul la internet a devenit mai facil, am trecut cu toții la Wikipedia. Din motive obiective însă, Wikipedia nu se comercializează și nici nu se oferă în format digital pentru download.

Se pare însă că există o cale destul de prietenoasă pentru a utiliza Wikipedia offline, dacă aveți o conexiune solidă la internet pentru descărcarea inițială a bazei de date și suficient spațiu pe hard disk. Motivele pentru care ați vrea să faceți un astfel de gest sunt multiple, dar cel mai important ar putea fi că nu aveți o conexiune stabilă la internet în permanență și vreți să pierdeți cât mai puțin timp căutând o informație. Nu de alta, dar în orice moment este mai rapid să cauți ceva pe laptop, decât pe internet. În plus, dacă aveți un copil mai mic, poate v-ați dori să-l lăsați să navigheze câteva ore pe Wikipedia offline, fără să aibă acces la alte site-uri.

Indiferent de motivele pe care le aveți, sunt multe soluții la care puteți apela în acest scop. Din experiența mea, cea mai simplă poartă numele de XOWA și este un proiect open source și cross-platform. Asta înseamnă că rulează la fel de bine pe Windows, Mac, Linux, Raspberry Pi sau Android. Înainte de a vă pune pe descărcat, merită să aveți în vedere câteva cerințe.offline wikipedia app pc mac android

Wikipedia offline – cum descarci enciclopedia pe PC

Deși XOWA, utilitarul pentru descărcarea Wikipedia funcționează pe mai multe platforme, pentru acest articol, vom explica care este sistemul de instalare pe Windows. În primul rând, trebuie să vă instalați Java pe PC, în funcție de tipul de sistem de operare pe care îl aveți instalat, folosiți versiunea pe 32 de biți sau 64 de biți cu linkul acesta sau acesta.  Dacă vreo unul din link-uri vă face probleme, folosiți java.com. Pentru a afla versiunea de Windows pe care o aveți instalată, intrați în My Computer, Windows Explorer sau File Explorer și faceți click dreapta pe Computer, intrați la Properties și verificați, în noua fereastră, ce scrie la System Type.

În funcție de versiunea de Java pe care ați instalat-o, trebuie să descărcați varianta de XOWA potrivită. Toate iterațiile le găsiți la această adresă sub formă de arhivă zip. Tot de acolo veți putea descărca variante de Android, Mac, Linux sau Raspberry Pi. Download-ul este complet gratuit. Ca o mențiune, deși s-ar putea să nu vă vină natural, respectiva arhivă, pentru ca programul să funcționeze cum trebuie, trebuie dezarhivată pe prima partiție, la rădăcină, într-un director cu numele ”xowa” fără ghilimele. Practic, veți obține o structură de genul C:\xowa. wikipedia xowa smartscreen

După ce ați urmat pașii de mai sus, dați dublu click pe xowa.exe din interiorul directorului proaspăt creat. Dacă nu se întâmplă nimic, înseamnă că ați descărcat versiunea greșită de Java. S-ar putea de asemenea ca sistemul vostru de operare, prin intermediul Windows SmartScreen, să vă notifice că nu a identificat dezvoltatorul programului. Apăsați pe More info și optați pentru Run Anyway.

Imediat după ce ați rulat prima oară programul, veți vedea o fereastră similară cu un browser de internet simplificat, cu propria pagină wiki încărcată implicit. Odată ajunși aici, rămâne să descărcați varianta de Wikipedia offline care se pretează scenariilor pe care le aveți în minte și spațiului care este disponibil. Pentru asta, intrați în meniul Tools și deschideți Download Central. Imediat veți întâmpina o fereastră precum cea de mai jos. Aici vă vor fi prezentat foarte multe opțiuni și veți avea chiar și posibilitatea de a descărca enciclopedia Wikipedia în alte limbi decât Engleză. Limba română nu este din păcate inclusă. xowa wikipedia offline app java

De început, puteți opta pentru descărcarea  colecției Simple Wikipedia de doar 420MB, aceasta include 122.000 de articole. Dacă adăugați și colecția de poze aferente respectivelor articole, vă mai costă 2GB. Versiunea completă actualizată de Wikipedia are 45GB, la care se mai adaugă aproximativ 100GB de poze opționale. În funcție de ce vreți să descărcați, apăsați pe simbolul + din dreptul fiecărei baze de date pe care v-o doriți. După ce ați apăsat pe plus, se va iniția descărcare efectivă, în același director în care ați dezarhivat și XOWA, deci vă trebuie ceva spațiu. Partea bună este că managerul de download inclus în XOWA suportă play, pauză, rezumă, deci nu trebuie să vă faceți griji dacă vă pică internetul în timpul descărcării sau pur și simplu vreți să închideți computerul și să mai continuați mâine descărcarea. Wikipedia offline wikis

După ce ați așteptat mai mult sau mai puțin încheierea descărcării bazelor de date pe care le-ați ales, acestea vor putea fi accesate fără internet printr-un click în stânga sus pe butonul Wikis. Din acel moment, puteți rula Wikipedia offline. Merită reținut că, folosind același Download Center, nu vă oprește nimeni să mai descărcați ulterior baze de date suplimentare.

Citește și: