„Welcome to the dark side”: ce este și de ce ai vrea să intri pe Darknet
Ai avut vreodată curiozitatea să intri pe Darknet? Nu este un lucru chiar la îndemână, ai nevoie de un browser special, așa că trebuie să te pregătești puțin, înainte.
[related]
Pentru că un site Darknet nu poate fi accesat dintr-un server DNS, ca orice alt site, îți trebuie un browser denumit TOR (The Onion Router) și directorul Onion. Dacă încerci într-un browser obișnuit, directorul .onion o să dea eroare. Popularitatea TOR a crescut mai ales după dezvăluirile făcute de Eduard Snowden, când mulți utilizatori de Internet au început să caute informații pe această temă.
De ce ai vrea să intri pe Darknet? Principala motivație ar fi dorința de a-ți păstra anonimatul. Site-urile din Darknet folosesc rețeaua TOR, care are la bază mii de noduri, astfel încât să nu poată fi identificată originea sau destinația ei. Astfel, în TOR nu îți poate fi stabilit IP-ul.
Dacă domeniile “tradiționale” de Internet permit cuiva interesat să afle informații despre deținătorul site-ului și localizarea sa, Darknet folosește așa-numitele pseudo-domenii, unde sunt ascunse informațiile despre proprietar. Din acest motiv, TOR a devenit o soluție preferată de cei care se tem că ar putea fi supravegheați și li s-ar putea fura informații confidențiale, cum este cazul surselor pentru anumite investigații din presă, care nu vor să fie deconspirate.
Dacă vrei, însă, să descarci un fișier de pe un site Darknet, lucrurile se schimbă: IP-ul va fi vizibil. Un alt călcâi al lui Ahile în TOR este conținutul flash, care a fost exclus de către dezvoltatorii browser-ului pentru că permite accesarea IP-ului utilizatorilor.
Dacă nu dorința de a-ți proteja intimitatea te aduce pe Darknet, atunci probabil vrei să cauți anumite informații și ai primit o recomandare de la cineva. De regulă, utilizatorii de Internet care intră pe Darknet au mai multe cunoștințe decât media, care le permit să treacă “de partea cealaltă”.
[related]
În afara motivațiilor legitime, mai există unele nu tocmai ortodoxe. De-abia acum lucrurile devin cu adevărat întunecate: pe Darknet sunt active tot felul de grupări infracționale. De la trafic de armament sau droguri, la site-uri pornografice sau ale unor asasini plătiți, mulți dintre cei cu astfel de ocupații sunt prezenți în TOR. Bineînțeles că nu puteau lipsi nici infractorii cibernetici, care au forumuri și magazine, unde se vând informații despre carduri, furate de la utilizatori, dar și skimmere sau alte materiale folosite la clonarea cardurilor. Oricât de amuzant ar părea, se poate întâmpla ca unele magazine să solicite o garanție în bani din partea vânzătorului, pentru a arăta că este “serios”, iar produsele sale nu sunt o escrocherie sau de o calitate îndoielnică ☺.
Tot în TOR au fost descoperite infrastructuri întregi pentru producția de malware. Primul troian pentru Android care folosea un domeniu TOR a fost decoperit în 2014, iar de atunci au mai fost detectate alte programe malware, cum sunt cele botezate Zeus si ChewBacca. Dacă intri pe Darknet din curiozitate, mare atenție pe ce dai click: urmând o temă de discuție, poți să ajungi, de fapt, pe pagina cuiva care este infractor în viața reală, nu doar cibernetic.