21 apr. 2016 | 13:21

Viitorul datingului se bazează pe datele tale personale

ACTUALITATE
Viitorul datingului se bazează pe datele tale personale

Nu spunem că datingul online nu funcționează, spunem doar că momentan e destul de impersonal și ineficient.

Aparent, nu suntem singurii care au impresia că dacă vrem să avem un viitor în care oamenii să își poată găsi un partener potrivit prin astfel de metode, ar trebui să lucrăm pentru a le face mai personale și specifice. Acum câteva luni, 11 oameni s-au întâlnit într-un regim de speed dating similar celor care există deja, într-o cameră cu draperii și lumini slabe. Cu o singură deosebire: aveau la ei și niște fișe pline de date personale. Experimentul a fost desfășurat de o echipă de la Universitatea Newcastle. Oamenii de știință au vrut să vadă ce s-ar întâmpla într-o lume în care, în loc să evaluăm potențialii parteneri în funcție de selfie-urile trecute prin multe filtre sau în funcție de un profil care arată doar calități deseori exagerate, am lua în calcul datele adunate din computerele și telefoanele lor. Au numit procesul „metadating”.

Chris Elsden, cel care a condus proiectul, a subliniat faptul că e o diferență între percepția sinelui și percepția pe care o sugerează datele personale. Echipa a recrutat subiecții studiului în social media și cu ajutorul unor postere afișate în campusul universității. Cu o săptămână înainte de eveniment, li s-a cerut să completeze un formular, bazat strict pe numere: cel de la pantof, cea mai mare distanță pe care au parcurs-o față de casă, cea mai matinală și cea mai târzie oră la care au trimis un mail în cursul lunii trecute, pulsul. Au existat și spații libere, pentru ca oamenii să își poată introduce alte date pe care le consideră relevante.

Au fost implicați șapte bărbați și patru femei, și li s-a cerut să cerceteze în prealabil toate profilurile potențialilor parteneri. În continuare, evenimentul a luat forma unui proces de speed-dating obișnuit, astfel încât fiecare pereche a avut patru minute de cunoaștere. Cât despre informațiile pentru care li s-a dat libertate, unul dintre subiecți a introdus numărul de pași contorizați de Fitbit, altul ceea ce a mâncat, iar altul a desenat un grafic cu mobilierul din casă. Cercetătorii vor prezenta un review al proiectului luna viitoare, în cadrul Computer-Human Interaction din San Jose, California, potrivit New Scientist.

Jessa Lingel de la Universitatea din Pennsylvania a subliniat faptul că toate aceste date personale aflate în mâinile companiilor pot face utilizatorii să se simtă lipsiți de putere. Abordarea lui Elsden urmărește exact opusul: să facă oamenii să perceapă în sens pozitiv toate aceste informații și să le folosească pentru binele propriu. De asemenea, niciunul dintre cercetători nu susține că metadatingul ar trebui să înlocuiască aplicațiile de dating, pentru că sufletul pereche nu e neapărat un om care se trezește la aceeași oră ca tine. Dar e o alternativă interesantă și dezvoltarea sa în timp ar putea contribui la o abordare diferită a datingului online.