Unul din cele mai mari grupuri de pirați din lume a abandonat ”meseria”

Unul din cele mai mari grupuri de pirați din lume a abandonat ”meseria”

Jocurile piratate devin pe zi ce trece o raritate. Dezvoltarea unor sisteme noi de DRM (Digital Rights Management), aproape invincibile, a făcut ca una din cele mai mari grupări de crackeri din lume să se lase de meserie.

Gruparea de crackeri chinezi 3DM, una din cele mai mari din lume, au anunțat pe forumul lor că abandonează munca de spargere a jocurilor, după ce și-au declarat frustrarea în urma nereușitei lor în a pirata jocul ”Just Cause” apărat de faimosul sistem de protecție ”Denovo”.

Conform Torrent Freak, lidera 3DM, Bird Sister, a anunțat pe blogul său personal că în urma unei întâlniri cu membrii 3DM, gruparea a luat decizia să înceteze munca de spargere a jocurilor odată cu începerea Anului Nou Chinezesc. În mod ciudat, fără să ofere nicio explicație, Bird Sister a menționat că ”vom verifica evoluția situației peste un an, să vedem dacă într-adevăr vânzările [probabil de jocuri] au crescut.”

E incert de văzut la ce anume se referea lidera grupului de crackeri din China în legătură cu vânzările de jocuri, dar parca e ireal să vezi că hackerii de fapt se gândesc la bunăstarea firmelor dezvoltatoare de jocuri și la vânzările lor. Chiar și așa, rezultatul implementării soluției de protecție ”Denovo” este una extrem de încurajatoare pentru dezvoltatori, mulți dintre aceștia optând pentru ea atunci când se pregătesc să lanseze un produs single-player. Nu e de mirare că crackerii brusc se gândesc să ia o vacanță atunci când frustrarea li se ridică la cap.

Evident, capitularea lui 3DM nu înseamnă sfârșitul crack-urilor. Sunt extrem de multe alte grupări de crackeri atât în China cât și în lume care sunt bucuroase să preia din ”proiectele” 3DM. Totuși, abandonarea ”meseriei” de către una din cele mai mari grupări de crackeri din lume este un semnal clar că lumea începe să se învârtă în altă direcție față de cea pe care o cunoșteam de mai bine de 25 de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: