Un supercomputer, aproape de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere din Univers

Un supercomputer, aproape de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere din Univers

Materia întunecată reprezintă aproximativ 95% din Univers, dar experții încă nu au reușit să elucideze misterul compoziției sale.

Totuși, un supercomputer ar putea să o facă în locul lor. Sistemul a estimat greutatea unui axion, o particulă ipotetică, care ocupă primul loc în topul candidatelor care compun materia întunecată.

Supercomputerul a estimat că greutatea unui axion ar fi de 10 miliarde de ori mai mică decât un electron. În continuare, oamenii de știință trebuie să găsească dovezi concrete ale existenței lor, potrivit Science Alert.

Se crede că materia întunecată din Univers este fie compusă din puține particule foarte grele, fie din multe particule foarte ușoare. Evident, axionii s-ar încadra în a doua categorie. Aceștia ar fi particule fără sarcină, care interacționează foarte slab cu alte forme de materie. Sunt greu de detectat, dar posibilitatea interacțiunii cu alte tipuri de materie ar însemna că ar putea fi detectați cu echipamentul adecvat.

Axionii sunt considerați principalii candidați în compoziția materiei întunecate datorită unei extensii a cromodinamicii cuantice, o teorie care „guvernează” forța nucleară tare. Cromodinamica cuantică prezice existența unei particule care interacționează foarte slab, a cărei masă depinde de forța fluctuațiilor cuantice din spațiu și timp.

Supercomputerul JUQUEEN a fost setat întocmai pentru a face o oarecare ordine în această amestecătură. Computerul a prezis că dacă axionii compun, într-adevăr, materia întunecată, ar trebui să aibă o masă de 10 miliarde de ori mai mică decât cea a unui electron. Așadar, dacă materia ar fi împărțită uniform în Univers, fiecare centimetru cub ar conține, în medie, 10 milioane de axioni.

Totuși, materia neagră nu se împrăștie uniform, iar doar Calea Lactee ar conține un trilion de axioni pe centimentru cub. Studiul a fost publicat în revista Nature, dar mai sunt necesare multe cercetări pentru a formula un răspuns clar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: