Un român este învinovățit pentru prăbușirea unei sonde pe Marte

Un român este învinovățit pentru prăbușirea unei sonde pe Marte

Românul Dumitru Popescu este învinovățit în prezent pentru prăbușirea sondei Schiaparelli.

Arca Space Corporation este o companie fondată de românul Dumitru Popescu, care s-a remarcat în trecut printr-o serie de proiecte interesante. După cum scriu și cei de la Adevărul, printre acestea s-au numărat primul avion hipersonic românesc și placa zburătoare ArcaBoard. În prezent, însă, compania se află într-o perioadă dificilă, întrucât este învinovățită de Agenţia Spaţială Italiană (ASI) pentru prăbușirea pe planeta Marte, în data de 19 octombrie, a modulului Schiaparelli.

Acesta din urmă este parte a misiunii ExoMars de explorare a planetei Marte, realizată de ESA în colaborare cu agenția rusă Roscosmos. Scopul acesteia era testarea tehnologiilor privind coborârea prin atmosferă și aterizarea pe suprafața planetei Marte, însă spnda s-a prăbuşit pe 19 octombrie pe Planeta Roşie, din cauza unor probleme cu instrumentele şi senzorii de la bord.

ESA ar fi încredințat celor de la Arca Space Corporation misiunea realizării unor teste importante legate de intrarea în atmosferă a modulului. Acum, însă, italienii contestă decizia respectivă, și susțin că Arca a primit contractul respectiv în condițiile în care nu avea suficientă experiență în domeniu.

Trebuie menționat faptul că Arca Space Corporation a primit nu mai puțin de 1,1 milioane de euro pentru a efectua acele teste, dar acestea nu au mai fost organizate. Motivul este unul relativ simplu: regiunea unde urmau să fie efectuate era în apropiere de Crimeea, iar în perioada respectivă, situația politică era dificilă (peninsula se separa de Ucraina și se unea cu Rusia).

Conform Adevărul, Dumitru Popescu ar fi fost contactat de către jurnaliștii de la Repubblica.it. Românul ar fi declarat că Arca a făcuit tot ce a putut privind testarea echipamentelor înainte de misiune și a lansat un avertisment pentru ASI. „ASI ar trebui să fie atentă pentru că, dacă nu are dovezi care să susţină declaraţiile, va trebui să plătească. Noi suntem împăcaţi, am făcut tot ce se putea face: pentru acel test trebuia să zburăm foarte aproape de baza militară rusă de la Sevastopol. Atunci, Rusia tocmai ce ocupase Crimeea şi riscam declanşarea unui conlict între federaţia Rusă şi NATO”, ar fi declarat Popescu.