22 aug. 2016 | 18:22

Un nou scandal marca Windows 10: Microsoft, acuzată că îi pune pe utilizatori în pericol

ACTUALITATE
Un nou scandal marca Windows 10: Microsoft, acuzată că îi pune pe utilizatori în pericol

Una dintre problemele companiei Microsoft cu privire la sistemul de operare Windows 10 este aceea a lipsei  de confidențialitate a datelor pentru utilizator și că asta i-ar putea pune în pericol

În urma unor cercetări amănunţite, aflăm că sistem Windows 10 nu mai promite utilizatorilor funcţia de securitate a informaţiilor, ele putând fi oricând dezvăluite companiei Microsoft.

“Windows 10 trimite anumite cantităţi de date utilizate înapoi către Microsoft. În timp ce utilizatorii pot dezactiva unele dintre aceste setări, nu este o garanţie că computerul tău se va opri din vorbit cu server-ele Microsoft”, spune Amul Kalia, angajat al EFF (Electronic Frontier Foundation).

În principal, datele personale trimise către Microsoft sunt, de obicei, locaţia ta, introduceri ale textului, vocii, atingerile pe care le faci pe ecran sau site-urile web pe care le frecventezi. O problemă semnificativă sunt datele de telemetrie pe care compania le primeşte de la dispozitive.

Aceste date sunt, de fapt, legate de locurile în care utilizatorii își folosesc dispozitivele cu Windows 10. Practic, sistemul de operare transmite periodic către servere locația utilizatorilor, iar acest lucru le poate pune în pericol intimitatea. De exemplu, cei care obișnuiesc să-și care laptopul personal la serviciu și să-l ia cu ei și în pauza de cafea s-ar putea lăsa descoperiți în fața unor hackeri, dacă aceștia ar face rost de informațiile de pe serverele Microsoft. De exemplu, un infractor cibernetic ar putea afla unde locuiește, unde lucrează și când și unde pleacă în pauze un utilizator de Windows 10.    

Deşi Microsoft a insistat să anonimeze datele de telemetrie, EFF este îngrijorată de faptul că el nu a şi explicat cu exactitate acest proces de anonimizare. “Microsoft nu ne va spune de asemenea pentru cât timp sunt păstrate datele, în loc să ne facă rost doar de intervalele orare.”, ne informează tot EFF.

Pe lângă aceste probleme de confindențialitate, EFF acuză Windows 10 pentru actualizările sale agresive.

La toate aceste acuze, Microsoft răspunde că “este dedicat securităţii clientului şi se asigură că acesta are toate instrumentele şi informaţiile necesare pentru a lua decizii informate”. Trebuie menționat că acesta nu e primul scandal de genul pentru Microsoft și nu pare a fi nici ultimul. 

Autor: Adrian Naftan