08 iun. 2016 | 14:04

Un matematician a construit o mașină cu care poți câștiga la ruletă

ACTUALITATE
Un matematician a construit o mașină cu care poți câștiga la ruletă

Când vorbim de cazinouri, nu este nici un secret că cel mai probabil vei pierde dacă joci, mai ales la ruletă. Totuși, cercetătorii cred că au găsit o soluție.

Ruleta ar putea fi unul dintre cele mai populare jocurile de noroc, care însă oferă cele mai puţine şanse de câştig. Asta, desigur, dacă nu cumva ești un geniu matematic. În anii ’70, un matematician pe nume J. Doyne Farmer a construit o maşină celebră, care i-a permis să decaleze cotele la ruletă în favoarea sa într-atât de mult încât a fost interzis la toate cazinourile din Nevada.

Richard Muller, profesor de fizică de la Universitatea California din Berkeley, a recunoscut că un coleg de-al lor a construit cândva un dispozitiv care i-a permis să învingă la masa de ruletă. „Acest mecanism a funcţionat după principiul următor: să încurajeze oamenii să parieze la ruletă, în mod tradiţional pariurile se fac după ce roata este învârtită şi mingea este aruncată, dar înainte ca mingea să înceapă să scadă. Aceste informaţii sunt suficiente pentru a permite o măsurare şi un calcul, care va permite dublarea şanselor de câştig”, a declarat Muller.

În cazul în care calculul simplu exclude o jumătate din roată ca fiind „puţin probabil”, atunci şansele vin în favoarea ta. Întrucât, înainte, şansele ar putea fi de pierdere în raport de 98: 100, dacă se exclud jumătate dintre numere, cotele devin 196: 100 pentru câștig. „Nu trebuie să prezici numărul unde va cădea mingea. Trebuie numai să-ţi creşti şansele de 3% de la a pierde la a câştiga”, a explicat Mullet.

Acesta explică faptul că aparatul lucra fiind ataşat unui comutator poziționat la degetele de la picioare ale jucătorului. Jucătorul atingea comutatorul de fiecare dată când mingea atingea o secţiune completă a ruletei, iar câte o altă atingere era efectuată pentru fiecare cerc făcut de minge. Dintre aceste date, un mic computer de buzunar putea calcula şansele jucătorului. Desigur, pentru a afla aceste cifre, fizicianul trebuia mai întâi să calibreze dispozitivul folosind o roată reală de ruletă. El a făcut un cazino real, cumpărându-şi o ruletă pe care a instalat-o în propriul garaj.

„Cazinourile nu au dreptul să vă caute în buzunare, deci cum alfel se pot proteja împotriva dispozitivelor precum acesta? Pentru a face acest lucru, cazinourile au făcut presiuni pentru a crea o lege prin care să poată scoate din local orice persoană, fără motiv. Cazinourile au ales să facă acest lucru doar atunci când văd că cineva reuşeşte în mod constant să câştige. Nu pot primi banii înapoi, dar pot opri pierderea lor…Într-adevăr, prietenul meu a fost pus pe această listă”, a declarat Muller.

În 2012, cercetătorii Michael Small (Universitatea Australia de Vest) şi Chi Kong Tse (Universitatea Politehnică din Hong Kong), au publicat o cercetare care explică cum funcţionează un asemenea mecanism. Echipa a reuşit să demonstreze că pentru a creşte cotele de câştig este nevoie de simpla cunoaştere a ratei conform căreia roata şi bila se învârtesc, iar după ce mingea începe să cadă, totul devine aleatoriu.

Echipa a demonstrat că, utilizând un sistem similar cu cel al lui Farmer, care înregistrează fiecare dată când mingea sau roata trece de un anumit punct, poţi afla care sunt şansele de a câştiga. „Cunoaşterea condiţiilor iniţiale va permite înclinarea cotelor. În unele cazuri,cotele pot fi bătute”, a declarat Small.