Un implant wireless în creier le-ar putea permite paraliticilor să meargă din nou

Un implant wireless în creier le-ar putea permite paraliticilor să meargă din nou

Oamenii de știință au folosit un implant wireless în creier pentru a reda maimuțelor paralizate abilitatea de a merge, iar această reușită are un potențial imens în medicina umană.

Sistemul transmite wireless semnale decodate ale creierului pentru a stimula mușchii responsabili pentru mișcarea primatelor. Reprezintă primul caz în care o proteză neurală a redat locomoția pentru primate, potrivit Science Alert.

Interfața creier-măduva spinării a fost testată doar pe macaci momentan, dar echipa din spatele ei speră că tehnologia va fi utilă, într-o bună zi, și pentru oamenii paralizați. Atunci când mergem, semnalele electrice provenite din cortexul motor al creierului ajung în regiunea lombară, în partea inferioară a măduvei spinării. Odată ajunse acolo, activează neuronii motori care ne ajută să ne coordonăm mușchii necesari mersului.

Leziunile din partea superioară a măduvei pot afecta acest canal de comunicare dintre creier și partea inferioară, astfel încât semnalele nu reușesc să circule pentru a ne ajuta să ne coordonăm mișcările.

Scopul echipei a fost să redea abilitatea de a merge în cazul cobailor, transmițând aceste semnale wireless, ocolind nervii afectați. Sistemul se bazează pe o tehnologie numită BrainGate și presupune implantarea unui electrod de dimensiunea unei pilule, astfel încât acesta să captureze semnalele generate de cortexul motor.

Senzorul wireless transmite ulterior semnalele unui computer, care le decodează, apoi le trimite wireless unui stimulator electric implantat în măduva spinării, sub leziune. Această stimulare activează nervii spinali, care, la rândul lor, activează mușchii picioarelor. În cazul macacilor, interfața a funcționat cu succes: animalele au fost capabile să meargă aproape normal, după cum se poate observa și în clipul de mai sus.

Interfața este momentan limitată, pentru că semnalele sunt trimise doar unilateral, de la creier la picioare. În cazul mersului persoanelor sănătoase, picioarele transmit, la rândul lor, informații înapoi către creier, acestea fiind legate de coordonare, balans și ritm. Cercetătorii vor să găsească această piesă care lipsește din puzzle și să lucreze la sistem în continuare, sperând că, în câțiva ani, va putea fi folosit și în cazul oamenilor.

 

 

Citește și: