21 dec. 2016 | 14:46

Un fluviu de fier topit se ascunde în adâncurile planetei

ACTUALITATE
Un fluviu de fier topit se ascunde în adâncurile planetei

Un fluviu de fier topit a fost descoperit recent în zona nucleului exterior a Pământului, surprinzându-i pe cercetători.

În cadrul conferinței anuale American Geophysical Union, ce a avut loc în San Francisco, a fost anunțată descoperirea unui fluviu unic în adâncurile Pământului. Acesta ”curge” cu o viteză de aproximativ 50 de kilometri pe an. Momentan, fluviul este poziționat între Alaska și Siberia și se deplasează spre vest.

Dr. Chris Finlay, cercetător la Technical University of Denmark, susține că ”acesta este un lichid metalic foarte dens și este nevoie de o cantitate uriașă de energie pentru a pune o asemenea cantitate de materie în mișcare”, arată iflscience.com.

Din primele observații, acest fluviu de metal topit are cea mai mare viteză observată vreodată în interiorul planetei.

Acesta a fost observat de trei sateliți din programul Swarm, în cadrul unei inițiative a Agenției Spațiale Europene de a crea o hartă detaliată a câmpului magnetic planetar. Nu doar că acest curent are o viteză considerabilă, dar se pare că și accelerează.

Momentan, acesta are o lățime de 420 de kilometri și încercuiește aproximativ jumătate din circumferința planetei. În prezent, acest curent a ajuns atât de puternic din punct de vedere magnetic încât influențează modul în care nucleul interior al planetei se rotește.

Este destul de probabil ca acest fluviu să fie ”înfășurat” în jurul unei bariere cunoscută ca cilindru tangențial. Această structură geometrică se întinde între polii geografici ai planetei și cuprinde nucleul interior. Echipa de cercetători crede că acest curent este atras de schimbările câmpului magnetic al nucleului, într-un mod similar cu cel prin care un magnet poate să mute pilitura de fier.

Nucleul exterior al Pământului are temperaturi ce ajung la 7730 de grade Celsius și este cel care face posibilă existența curenților de convecție în manta, care la rândul ei provoacă mișcarea plăcilor tectonice de la suprafață. De asemenea, această parte a nucleului are un rol important în generarea magnetosferei Pământului, având un rol crucial în existența vieții pe planetă.