Un fizician explică în mod realist cum va veni sfârșitul lumii

Un fizician explică în mod realist cum va veni sfârșitul lumii

Poate că și voi v-ați prins în teoriile despre apocalipsa zombie, revoluția roboților sau epidemii de boli incurabile, fără să luați în calcul realismul lor.

Chiar dacă presupunem prin absurd că roboții vor distruge omenirea pentru totdeauna, restul Universului își va continua liniștit existența. Cel puțin până la un punct, potrivit fizicianului Brian Greene, care i-a explicat lui Colbert teoria lui despre cum va veni sfârșitul real al lumii.

În înregistrarea de mai sus, Brian Greene vorbește despre explozia solară masivă, despre care am mai auzit și în trecutul nu tocmai îndepărtat. „Peste 500 de milioane de ani, niciun om nu va rămâne pe suprafața Terrei. Cel puțin, nu în afara unui mediu ipotetic controlat. 1,5 miliarde de ani de acum, chiar și polii vor fi prea fierbinți și nici măcar gândacii nu vor supraviețui”, specifica un articol publicat în Nautilus.

În fiecare an, intensitatea luminii solare crește cu 10%. Asta duce la o creșterea a temperaturii terestre, ceea ce, de asemenea, generează procese prin care e înlăturat dioxidul de carbon din atmosferă, acesta fiind principalul scut de căldură. Fără el, temperatura medie a Pământului ar fi de -18 grade Celsius, comparativ cu cele 17 grade pe care le avem în momentul de față. Presupunând că o schimbare climatică catastrofală nu ne distruge instantaneu, Soarele va crește în intensitate atât de mult, încât cea mai mare parte din dioxidul de carbon va dispărea.

Pentru a supraviețui, ar trebui să modificăm orbita Terrei, astfel încât să ne îndepărtăm puțin de Soare, folosind asteroizi direcționați cu ajutorul unor rachete. Oamenii de știință cred că mai există o opțiune, care implică să nu facem nimic concret. Într-un miliard de ani de acum, lumea va fi „scăldată” în lumină, ceea ce înseamnă că energia solară ar fi o sursă incredibilă pentru a ne alimenta mașinăriile avansate. Dacă ne-am încărca conștiința în aceste mașinării, am putea trăi ca ființe nemuritoare, bazându-ne pe energie solară. Yuval Noah Harari, profesor la Universitatea din Ierusalim, a spus acum nu mult timp că fuziunea oamenilor și mașinăriilor va fi cel mai mare pas în evoluția omenirii, încă de la apariția vieții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: