Un computer va ști când postezi mesaje online în timp ce ești beat

Un computer va ști când postezi mesaje online în timp ce ești beat

Deși pare surprinzător, mesajele trimise în timpul stării de ebrietate nu sunt chiar atât de greu de depistat. Cu ajutorul unui algoritm simplu, cercetătorii au reușit să dezvolte o aplicație care să detecteze mesajele trimise la beție.

Oamenii de știință de la Universitatea din Rochester au adunat mai mult de 11.000 de tweet-uri localizate geografic timp de un an, din orașele New York și Monroe County. Scoțând în evidență cuvinte precum” beat”, ”beție”, ”bere” sau ”petrecere” cercetătorii i-au folosit pe băieții de la Amazon Mechanical Turks (niște oameni normali care nu au nimic mecanic în ei) ca să poată detecta dacă acele cuvinte sunt menționate aleatoriu sau sunt scrise în timp ce lumea chiar bea. Rezultatele cercetărilor au dat, în timp, roade.

Algoritmul dezvoltat de cercetătorii din Rochester a putut detecta cu o precizie de 80% dacă cineva bea de acasă sau din altă parte. De asemenea, mulțumită mulțumită aceluiași algoritm, cercetătorii au putut aduna o serie de statistici interesante despre felul în care newyorkezii se compară cu locuitorii din Monroe County. De exemplu, dacă newyorkezii beau mai mult decât cei din al doilea oraș, cetățenii localității din urmă beau mult mai aproape de casă, dacă nu chiar în aceasta. Ce e și mai interesant e că locuitorii din Monroe County nu beau niciodată într-un loc mai îndepărtat de 1km de propriul lor pat. Deși pare amuzant, acesta este un comportament tipic comunităților mici și conservatoare.

Cei de la MIT recunosc că acest algoritm nu este infailibil, dar reprezintă o metodă eficientă și accesibilă de a observa media vârstei la care oamenii consumă cel mai mult alcool, împreună cu etnia din care fac aceștia parte. Țelul final fiind, evident, reducerea ratei decesurilor provocate de consumul excesiv de alcool.

Citește și: