31 mai 2016 | 12:20

Toate lucrările științifice ar putea fi gratuite până în 2020

ACTUALITATE
Toate lucrările științifice ar putea fi gratuite până în 2020

Unii dintre cei mai influenți lideri mondial au anunțat o inițiativă prin care lucrările științifice europene vor fi disponibile gratuit până în 2020.

Inițiativa se bazează pe trei principii: împărtășirea gratuită a culturii, accesul deschis și reutilizarea datelor pentru cercetare. A fost propusă în cadrul unei întâlniri a Competitiveness Council, care a inclus miniștrii pentru știință, inovație și industrie. Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord cu această nouă abordare de tip acces deschis. Chiar dacă nu va fi ușor de implementat, e important că există consensul.

Dacă propunerea se materializează în 2020, ar însemna că milioane de oameni ar avea acces gratuit la informațiile produse de experții în fizică, astronomie, matematică, inginerie, biologie, astfel încât toate aceste domenii de cunoaștere ar fi accesibile indivizilor în moduri în care generațiile anterioare n-ar fi sperat niciodată. Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, spune că e o mișcare care va schimba vieți, deși nu e atât de ușor de făcut pe cât sună.

Momentan, nu sunt prea multe detalii legate de cum va îndeplini consiliul această misiune, dar anunțul a fost făcut abia acum câteva zile. LERU (League of European Research Universities) a confirmat că nu e o ambiție ușor de atins. Avem ca exemplu Țările de jos, care sunt cei mai proeminenți avocați pentru accesul deschis în Europa. Până recent, ținta de a-l obține pe deplin era setată undeva în 2024. „Poate că nu realizăm încă, dar președinția olandeză a obținut ceva unic și uriaș”, a spus Moedas într-o conferință de presă. „Comisia e determinată să ajute acest demers să meargă înainte”.

Ar fi grozav să putem accesa informații prețioase, direct de la sursă, în mod gratuit, mai ales dacă acestea au menirea de a ne ajuta să înțelegem mai bine lumea în care trăim.