Tehnologia ”îmbunătățirii” fotografiilor pixelate din filme e reală
De câteva decenii, vedem în filme fotografii pixelate transformate în imagini clare printr-un algoritm minune. Deși întregul sistem părea cât se poate de absurs, într-o oarecare măsură, se pare că e posibil.
Orice persoană cu vagi cunoștințe despre tehnologie avea o reticență nemărginită față momentele acelea din filmele cu spioni sau detectivi, în care o fotografie foarte pixelată, printr-un proces minune, scotea la iveală fața victimei sau răufăcătorului. În practică, numărul infim de pixeli cu informație din fotografia originală, în nici un moment, nu ar fi integrat suficient de multe informații pentru ca fața reală a unei persoane să fie reprodusă cu precizie de 100%.
Se pare însă că cineva a fost mai optimist decât noi în privința algoritmului magic și a făcut efortul de a crea un program de computer cu un efect similar. În schimb, modul în care acesta acționează nu este sub nici o formă magic, precum în filme. Practic, este vorba de un algoritm de inteligență artificială căruia i-au fost servite 130.000 de fețe umane pentru a-și forma o idee vizavi de modul în care poate să arate un om. Astfel, pornind de la imaginea inițială pixelată, algoritmul creat de David Garcia funcționează precum un pictor sau portretist. Nu promite că va crea o imagine identică cu originalul, dar ne asigură că face tot posibilul să genereze ceva apropiat.
Disponibil pe Github pentru experimentare și perpetuă dezvoltare, acest sistem este foarte interesant, iar rezultatul final este destul de apropiat de poza originală, deși nu e identic. Pentru a înțelege mai bine gradul său de eficiență, cel mai bine ar fi să vă uitați la imaginea de mai sus. Pe rând, în fiecare set de 4 imagini, puteți vedea o fotografie pixelată, formată din 16 x 16 pixeli, o versiune încețoșată a aceleeași fotografii ce poate fi generată cu ușurință, fața creată de către computer pornind de la cele două anterioare și figura reală a persoanei.
În continuare, nu putem spune că cineva a transformat în realitate pseudo-știința din seriale precum CSI, dar măcar se apropie pe cât posibil de acei algoritmi futuriști.