26 aug. 2016 | 13:35

Tehnologia care ar putea preveni dezastrele aviatice [VIDEO]

ACTUALITATE
Tehnologia care ar putea preveni dezastrele aviatice [VIDEO]

Ideea unui ucrainean ar putea face zborurile și mai sigure.

Timp de mulți ani de zile, avionul a fost considerat cel mai sigur mijloc de transport. În ultimul timp, însă, lucrurile par a se fi schimbat, iar unii experți au declarat că, din cauza dificultății interpretării datelor, este greu de tras o asemenea concluzie. Avioanele au ajuns să aibă o reputație atât de bună grație numărului redus de accidente, însă mulți pasageri sunt conștienți că, atunci când au de-a face cu o defecțiune extrem de gravă la 10.000 de metri altitudine, sunt puține lucruri care îi mai pot salva.

Din fericire, asemenea cazuri ar putea fi prevenite în viitor, grație proiectului unui inginer ucrainean. Conform site-ului IFLScience, Vladimir Tatarenko lucrează de trei ani la o tehnologie foarte interesantă, care ar presupune împărțirea avionului în două secțiuni. Una dintre ele ar include aripile, alături de motoare, și cabina piloților. Cealaltă ar include pasagerii și bagajele acestora.

De ce consideră ucraineanul că un asemenea design ar fi extrem de util? Deoarece compartimentul în care se află oamenii ar fi capabil să se detașeze de restul avionului în cazul unui accident. Imediat după aceea, mai multe parașute ar fi activate, iar acesta ar putea să aterizeze în siguranță pe Pământ.

Planul lui Tatrenko nu este primul de acest fel. În urmă cu ceva vreme, Airbus a dat de înțeles perioada de îmbarcare într-un avion este prea mare, iar din acest motiv, voia să implementeze o alternativă aproape identică celei prezentate mai sus. După cum scriau cei de la Wired, orice secundă în plus pe care un avion o petrece pe pistă înseamnă o reducere a profitului pentru linia aeriană. Airbus era, însă, de părere că o reducere a perioadei respective cu zece minute va duce la un nivel de utilizare al aeronavei cu 8,1% mai mare. Idee fusese propusă tocmai în 2013, însă a fost aprobată abia spre finalul anului trecut de autoritățile din Statele Unite