Tehnică medicală controversată, devenită un succes: s-a născut „bebelușul cu trei părinți”
Primul copil cu trei părinți s-a născut în Mexic, printr-o tehnică controversată din punct de vedere etic în comunitatea științifică.
Tehnica presupune introducerea anumitor gene de la o a treia persoană în embrionul în curs de creștere, iar cea mai mare utilitate o are în cazul persoanelor cu boli genetice pe care nu vor să le transmită, evident, urmașilor. Aparent, aceasta a fost situația și în acest caz. Cuplul, originar din Iordania, a încercat timp de 20 de ani să aibă un copil, însă femeia are sindromul Leigh, o dereglare care afectează dezvoltarea sistemului nervos și este transmisă pe cale maternă. Cei doi au cerut ajutorul medicului John Zhang și echipei sale de la New Hope Fertility Center din New York, iar copilul a fost născut în aprilie.
Metoda, aprobată în Marea Britanie, poartă numele de transfer pronuclear și presupune fertilizarea atât a ovulului mamei, cât a celui provenit de la o donatoare cu sperma tatălui. Înainte ca ovulul fertilizat să înceapă să se dividă în embrioni, fiecare nucleu este separat. Ovulul donatoarei este îndepărtat, fiind înlocuit cu cel al mamei.
Această tehnică nu a fost, însă, agreată de cuplul musulman, care s-a opus ideii de a distruge doi embrioni. Zhang a fost nevoit să abordeze o procedură diferită, de transfer nuclear. A extras nucleul din unul dintre ovulele mamei și l-a inserat în ovulul donatoarei, din care fusese înlăturat nucleul. A rezultat un ovul cu ADN nuclear de la mamă și ADN mitocondrial de la donatoare, care a fost, ulterior, fertilizat cu sperma tatălui.
Echipa lui Zhang a folosit această tehnică pentru a creea cinci embrioni, dintre care numai unul s-a dezvoltat normal. Acesta a fost implantat în corpul mamei, iar, nouă luni mai târziu, s-a născut un băiețel sănătos. Sian Harding, care a evaluat procedura propusă de Marea Britanie, a spus că cea realizată de Zhang pare să fie etică. Echipa a evitat să distrugă embrioni, iar Zhang spune că e convins că alegerea lui a fost etică, având scopul de a salva o viață. În plus, procedura a fost realizată în Mexic, pentru că acolo nu există reguli care să o interzică.
De asemenea, într-un interviu acordat Jezebel, medicul a spus că nu ar folosi termenul „copilul cu trei părinți”, pentru că, deși sună „sexy” pentru media, pune o emfază prea mare asupra rolului donatorului. Succesul are și un precedent: un medic american, pe nume Jacques Cohen, a dezvoltat această metodă în anii ’90, creând 17 bebeluși astfel. Unora dintre bebeluși le lipseau cromozomi X și aveau probleme de dezvoltare, așa că FDA a cerut clinicilor să înceteze folosirea tehnicii.