Tarifele de roaming, în picaj: în curând vom comunica cu adevărat liber

Tarifele de roaming, în picaj: în curând vom comunica cu adevărat liber

La sfârșitul lunii aprilie vor scădea tarifele de roaming, indiferent de rețeaua pe care o folosiți.

Acest lucru se datorează unui nou set de legi adoptate de Parlamentul European, care va duce interzicerea taxelor de „roaming” atunci când efectuați apeluri sau trimiteți mesaje în interiorul Uniunii Europene. După cum scriu cei de la Digi 24, de la sfârșitul lunii aprilie, taxele de roaming, adăugat la prețul plătit în țara de origine nu trebuie să depășească 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale, 0,02 pentru mesajele text și 0,05 pe MB când vine vorba de traficul de date consumat.

După cum vă spuneam în urmă cu ceva vreme, taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text și a utiliza internetul mobil în altă țară din UE vor fi interzise complet începând cu 15 iunie 2017. Dar dacă operatorii pot să dovedească faptul că nu pot recupera costurile și că acest lucru afectează prețurile interne, autoritățile naționale de reglementare le pot permite să impună taxe suplimentare minime în circumstanțe excepționale, pentru a acoperi aceste costuri. Deputații au obținut, însă, garanții conform cărora aceste autorități naționale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe suplimentare.

Ce înseamnă asta? Teoretic, acest lucru ne indică faptul că Uniunea Europeană protejează utilizatorii de posibile tarife exagerate, pe care le-ar putea aplica operatorii. Mai mult decât atât, întrucât noua lege va obliga companiile care oferă acces la internet să trateze tot traficul în mod egal, fără să blocheze sau să încetinească livrarea conținutului, aceasta ar garanta și neutralitatea internetului. Problema, însă, este o simplă mențiune conform căreia un operator ar putea oferi servicii specializate (cum ar fi calitatea crescută a internetului necesară pentru unele servicii), în cazul în care nu este afectată calitatea generală a internetului.

Nu puțini au fost cei care au afirmat în mod categoric că o asemenea mențiune ar putea pune în pericol neutralitatea internetului, sugerând că unele companii ar putea să abuzeze de aceasta. Lăsând asta la o parte, se pare că noua lege va forța companiile să le indice clienților vitezele de download și upload pe care le vor înregistra. Iar în cazul în care diferențele dintre acestea și cele reale sunt prea mari, abonații pot cere terminarea contractului. Ultimul cuvânt ar urma să aparțină autorităților, care vor decide dacă un contract a fost încălcat sau nu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: