04 feb. 2016 | 17:33

Superputeri sau știință: de ce a început să iasă curent din degetele unui bărbat

ACTUALITATE
Superputeri sau știință: de ce a început să iasă curent din degetele unui bărbat

E greu de stabilit care e cea mai interesantă parte a videoclipului de mai sus: faptul că poți vedea și auzi cum unui tip îi iese curent electric din degete de parcă ar fi vreun supererou, știința din spatele fenomenului, sau reacția sa?

Rudy Moore a publicat acest video filmat de el pe YouTube, și nu știm exact cu ce se ocupă, dar reacția lui e sigur a unui om de știință. În momentul în care mâinile sale încep să emită curent electric, el se întreabă dacă e măsurabil, în timp ce orice alt om rațional s-ar speria de moarte.

Protagonistul se află pe malul lacului Monona din Wisconsin, SUA, iar fenomenul la care asistă se numeşte „Focul Sfântului Elmo”. Conform specialiştilor, această descărcare apare în momentul în care câmpul electric al atmosferei este foarte încărcat, cel mai adesea ca urmare a producerii unei furtuni într-o zonă apropiată. În unele cazuri, atomii din aer pot fi ionizaţi atât de mult, încât se produce un flux foarte puternic de electroni, potrivit Science Alert.

Dacă este produsă destulă energie, electronii din moleculele de nitrogen şi oxigen încep să emită o lumină frumoasă de culoare albastră, aşa cum aţi putut observa în clipul mai mult decât interesant. Aici se poate vedea cum aerul a devenit foarte încărcat electric, iar, datorită diferenţei de electricitate dintre corpul lui Moore şi cel al prietenului săi, s-a produs sarcina electrică sarcina electrică de la baza fenomenului Sfântului Elmo. De obicei, acest fenomen e văzut doar de piloții care trec printr-o furtună, deci e tare interesant că Moore l-a putut captura astfel.