30 mai 2016 | 15:26

Știința îți explică de ce simți fiori când asculți anumite melodii

ACTUALITATE
Știința îți explică de ce simți fiori când asculți anumite melodii

Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție ca în timp ce ascultai o anumită piesă, să simți fiori pe șira spinării sau să ți se facă pielea de găină.

Oamenii de știință numesc această reacție „orgasmul pielii”. Și pentru că motivul care o declanșează nu era tocmai cunoscut, o echipă de cercetători condusă de profesorul Amani El-Alayli (Eastern Washington University) a decis să obțină un răspuns științific, printre celelalte vehiculate de-a lungul timpului.

În trecut, au fost formulate mai multe ipoteze referitoare la modul în care muzica ne poate afecta starea emoţională. Una dintre aceste teorii se referă la faptul că există pasaje muzicale care includ armonii neaşteptate sau schimbări bruşte de volum, capabile să declanșeze fiori. Practic, acest lucru se întâmplă pentru că ascultătorul este suprins în mod plăcut. Un astfel de exemplu poate fi considerată prima reprezentaţie a lui Susan Boyle la Britain’s Fot Talent, în anul 2009:

Totuși, fenomenul nu apare doar atunci când asculți o piesă emoționantă, ci și când privești o scenă cutremurătoare într-un film sau când stabilești contact fizic cu o persoană anume. Studiile au arătat că în jur de două treimi din populație prezintă această reacție, potrivit unui articol publicat de The Conversation.

Oamenii de ştiinţă de la Eastern Washington University au plecat de la presupunerea că, dacă o persoană poate acordă foarte multă atenţie unei melodii, atunci ea s-ar putea lăsa mai ușor impresionată (și înfiorată). Mai mult decât atât, specialiştii au intuit, în mod previzibil, că șansele ca cineva să simtă fiori se află în strânsă legătură cu personalitatea respectivei persoane.

Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii americani au realizat un experiment, în cadrul căruia participanţilor le-a fost măsurată rezistenţa electrică a schimbărilor produse la nivelul pielii, în timp ce ascultau piese precum Concertul nr. 1 pentru pian a lui Chopin, „Making Love Out of Nothing At All” a celor de la Air Supply sau „Oogway Ascends” a lui Hans Zimmer. Fiecare dintre aceste compoziţii conţinea cel puţin un moment palpitant, recunoscut la nivel unanim. În timp ce participanţii ascultau piesele, specialiştii le-au cerut să apese un buton de fiecare dată când simţeau fiori.

Apoi, rezultatele obţinute în timpul experimentului au fost comparate cu cele ale unui test de personalitate la care au luat parte participanţii. Astfel, s-a ajuns la concluzia că indivizii care simt mai des fiori în timp ce ascultă anumite melodii sunt mult mai deschişi la experienţe noi. Aceste persoane au o imaginaţie foarte bogată, apreciază frumuseţea şi natura şi încearcă, pe cât posibil, să se implice în activităţi inedite.

Dacă cercetări anterioare arătau că deschiderea către experienţe noi se află în strânsă legătură cu posibilitatea de a simţi fiori atunci când ascultăm un pasaj dintr-o anumită melodie, cei mai mulţi dintre specialişti au ajuns la concluzia că acea senzaţie apare ca rezultat al reacţiei emoţionale pe care o au ascultătorii în momentul în care ascultă acel fragment muzical. Rezultatele studiului cercetătorilor din cadrul Eastern Washington University au arătat, însă, că fiorii sunt produși mai degrabă ca urmare a așteptărilor noastre, neaflându-se într-o legătură atât de strânsă cu sensibilitatea fiecăruia.