01 nov. 2016 | 12:47

Statul pe Facebook ne-ar putea prelungi viața, dar cu o condiție

ACTUALITATE
Statul pe Facebook ne-ar putea prelungi viața, dar cu o condiție

În mod normal, ai crede că Facebook îți mănâncă timp prețios din viață, dar un nou studiu demonstrează contrariu.

Desigur, nu putem să ne aventurăm până în punctul în care să stăm non-stop pe Facebook pentru a trăi mai mult sau să luăm acest studiu drept literă de lege.

Un studiu desfășurat asupra a aproape 12 milioane de oameni sugerează că gigantica rețea socială e asociată cu o viață mai lungă, iar numărul de like-uri nu are nicio influență.

Cercetarea a fost efectuată de William Hobbs și James Fowler de la Universitatea din California, în colaborare cu persoane din cadrul Facebook și Yale.

„Interacțiunile online sunt sănătoase atunci când activitatea online e moderată și o completează pe cea offline”, a declarat Hobbs, citat de Daily Mail.

Pe de altă parte, extrema în care oamenii petrec mult timp online și au interacțiuni foarte limitate în viața reală arată că efectele sunt mai degrabă negative.

Dacă reflectăm puțin, ajungem la concluzia că toate acestea sunt cât se poate de logice: oamenii care au relații sociale mai puternice trăiesc mai mult, pentru că apropierea de semeni ne face fericiți. Acest lucru era cunoscut de mult timp în ceea ce privește mediul offline, dar se pare că efectele se extind și pe internet.

Studiul a fost desfășurat asupra oamenilor născuți între 1945 și 1989 și a scos la iveală că utilizatorul moderat de Facebook e cu 12% mai puțin predispus să moară, comparativ cu cineva care nu folosește site-ul. Ar putea avea legătură și cu diferențele sociale și economice între grupurile de utilizatori și non-utilizatori. Asocierea între longevitate și rețelele sociale din viața reală a fost identificată de Lisa Berkman în 1979, iar studiile ulterioare nu au făcut decât să o confirme.

Oricum, concluzia nu e că scrollatul infinit în News Feed îți prelungește viața, ci relațiile pe care le stabilești cu oamenii. Condiția e ca manifestarea lor în online să fie o oglindire a realității, nu o simulare a ei.