Soluția pentru rezistența la antibiotice, propusă de o tânără de 25 de ani
Bacteriile rezistente la antibiotice ucid în jur de 700.000 de oameni în fiecare an, iar un studiu recent sugerează că numărul s-ar putea ridica la 10 milioane până în 2050. O tânără de 25 de ani crede că a găsit o soluție pentru această criză.
But Shu Lam studiază la Universitatea Melbourne din Australia și a dezvoltat un polimer în formă de stea care poate ucide șase tipuri de baterii, fără să fie necesare antibiotice, pur și simplu distrugându-le pereții celulari. „Am descoperit că polimerii țintesc bacteriile și le omoară în mai multe moduri. Una implică distrugerea fizică a pereților celulari, ceea ce creează foarte multă presiune în bacterie și o face să se omoare singură”, a povestit Lam, citată de Science Alert.
Cercetarea a fost foarte bine primită de comunitatea științifică, iar experții văd în ea potențialul de a schimba percepția asupra medicinei moderne. Totuși, Lam a testat polimerii pe bacterii rezistente la antibiotice în laborator și pe un șoarece viu, prin urmare e prematur să ne entuziasmăm prea tare. Partea bună e că toate experimentele s-au dovedit un succes, iar generațiile următoare de bacterii nu au dezvoltat niciun fel de rezistență la polimer.
Polimerii numiți SNAPP funcționează prin atacarea directă, penetrarea și destabilizarea membranei bacteriei. Spre deosebire de antibiotice, care „otrăvesc” bacteria, dar pot afecta și celulele sănătoase din împrejurimi, SNAPP-urile nu par să aibă efecte nocive asupra organismelor sănătoase. Potrivit lui Marcus Strom de la Sydney Morning Herald, moleculele de peptide sunt atât de mari încât nu pot intra în celulele sănătoase.
Chiar dacă, după cum spuneam și mai sus, e prea devreme pentru entuziasm, e interesant că Lan a găsit o abordare diferită a rezistenței la antibiotice. Studiul poate fi citit integral aici.