06 mai 2016 | 15:30

SkinTrack este smartwatch-ul care îți transformă mâna într-un ecran tactil

ACTUALITATE
SkinTrack este smartwatch-ul care îți transformă mâna într-un ecran tactil

Smartwatchurile se află la granița fină dintre utilitate și moft. Tocmai din acest motiv, mulți oameni nu se grăbesc să își achiziționeze un astfel de gadget.

Lucrurile ar putea sta diferit în cazul tehnologiei SkinTrack, dezvoltată de cei de la Universitatea Carnegie Mellon. Sistemul inovator e format dintr-un inel care emite în mod continuu un semnal AC cu frecvență înaltă și o brățară cu senzori, plasată sub ceas. Brățara urmărește degetul care poartă inelul și simte când acesta efectuează o comandă, transformându-ți mâna într-o extensie a ecranului tactil. Tehnologia e atât de precisă încât ai putea să tastezi un număr de telefon pe antebraț, să efectuezi comenzi rapide, să navighezi prin aplicații sau chiar să te joci Angry Birds. Cercetătorii spun că tehnologia are o precizie de 99% când vine vorba de atingeri.

„Abordarea noastră e compactă, non-invazivă, ieftină și consumă puțină energie, așa că putem vizualiza tehnologia integrată în smartwatch-urile viitorului, asigurând interacțiuni care trec de limitele ecranului tactil mic al ceasului”, menționează creatorii tehnologiei, în descrierea de pe YouTube a video-ului pe care îl poți vedea mai sus.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon nu sunt primii care vizualizează un viitor în care pielea umană ar putea funcționa precum un ecran tactil. Acum puțin timp, o echipă de cercetători japonezi a dezvoltat o tehnologie care permite unei persoane să-și transforme pielea într-un display. Este vorba, mai exact, despre un strat foarte subțire și foarte flexibil care poate fi aplicat pe piele pentru a da naștere a ceea ce japonezii au denumit ”electronic skin display”.

După cum scriu și cei de la CNET, această tehnologie ar urma să fie folosită, în stadiul inițial, doar în timpul antrenamentelor și pentru a afișa anumiți indicatori asociați cu sănătatea unei persoane. Stratul subțire s-ar aplica pe pielea unui om și s-ar conecta cu un dispozitiv purtabil pentru a afișa, printre altele, ritmul cardiac și nivelul de oxigen din sânge. Dar japonezii, după cum am spus, au planuri și mai mari pentru noua lor invenție. Poți afla mai multe despre asta în acest articol.