Senzorul care îți ”miroase” respirația și îți spune dacă suferi de aceste 17 boli
Doctorii nu pot da prea multe diagnostice pe baza respirației unui pacient. Cel mult, pot spune dacă o persoană suferă de halitoză. Totuși, o echipă de cercetători a creat un sistem capabil să detecteze nici mai mult nici mai puțin de 17 boli pe baza compușilor chimici din respirație.
Sistemul este compus din mai mulți nano-senzori controlați de o inteligență artificială și a fost testat pe mai mult de 1000 de persoane. Pentru început, oamenii de știință au folosit un spectrometru de masă pentru a identifica 13 chimicale prezente în aerul expirat.
Apoi, 1404 de persoane au expirat în niște pungi speciale, iar pungile au fost trimise către o cameră vidată în care se afla sistemul. Senzorul a comparat apoi semnăturile chimice a 17 boli cu cele 1404 de mostre adunate.
Printre cele 17 boli pe care le poate identifica sistemul se numără câteva tipuri de cancer, dar și parkinson, iar în urma experimentului, cercetătorii au determinat că senzorul are o acuratețe de 86%. Rezultatele au fost publicate în jurnalul științific ACS Nano, potrivit Gizmodo.
Partea interesantă este că sistemul nu caută elemente chimice individuale, ci inteligența artificială încearcă să depisteze combinații unice ale compușilor volatili din aerul expirat de pacienți. Practic, întreg sistemul este gândit să funcționeze ca un nas, dar unul foarte sensibil și specializat pe boli.
Cercetătorii vor să facă și mai multe experimente pentru a-și valida rezultatele și speră că într-o zi vor reuși să creeze o unealtă pentru diagnosticare portabilă și ușor de folosit.