S-au descoperit bacteriile care pot ”mânca” sticlele de plastic
Ca orice material ce nu este biodegradabil, plasticul nu a fost în mod tradițional un material afectat de coroziunea provocată de bacterii. O echipă din Japonia a demonstrat, însă, contrariul.
Un studiu publicat în revista Science a dezvăluit descoperirea unor noi metode de a gestiona cele 50 de milioane de tone de plastic care se produc la nivel globl în urma aruncării PET-urilor. De acum înainte, sticlele de plastic nu vor mai fi aruncate sau reciclate, ci ar putea fi folosite pe post de hrană pentru o noua specie de bacterii.
Cercetătorii Institutului de Tehnologie din Kyoto și a Universității Keio au descoperit noile bacterii prin a lua câteva mostre de astfel de microorganisme ce existau într-un spațiu de reciclare în vecinătatea sticlelor-deșeu propriu-zise. În mostrele preluate au fost găsite câteva bacterii care reușeau, totuși, să roadă pelicula plasticului. Separându-le de celelalte, cercetătorii au numit aceste microorganisme speciale Ideonella sakainesis.
Testele făcute de oamenii de știință au arătat că bacteriile Ideonella folosesc două enzime speciale care pot dizolva materialul PET-ului. După ce ajung pe suprafața plasticului, bacteria secretă o enzimă care pornește o reacție chimică intermediară. Substanța rezultată din această reacție chimică este apoi ingerată de bacterie și dizolvată mai departe. În acest fel, bacteria își asigură necesarul de carbon și energie pentru a crește.
În acest ritm, bacteria Ideonella poate dizolva o peliculă de PET în șase săptămâni, dacă temperatura rămâne constantă la 30 de grade Celsius.
Deși descoperirea cercetătorilor japonezi demonstrează că plasticul PET-urilor este până la urmă biodegradabil, aceștia se îndoiesc că bacteriile vor putea dizolva zecile de milioane de tone de sticle de plastic aflate în mările și oceanele lumii. Reciclarea acestora este mult mai eficientă, mai rapidă și, în plus, menține plasticul într-un ciclu continuu fără ca acesta să fie aruncat și irosit.