04 nov. 2016 | 08:32

S-a blocat Windows 10: cum închizi explorer.exe și îl deschizi din nou

ACTUALITATE
S-a blocat Windows 10: cum închizi explorer.exe și îl deschizi din nou

Windows 10 este un sistem de operare eficient și bine pus la punct de către Microsoft. Asta nu înseamnă însă că nu te lovești de o situație în care să fii nevoit să închizi explorer.exe, principala componentă a sistemului de operare.

Dacă folosiți un PC de câțiva ani, este foarte probabil ca la un moment dat să vă fi lovit de situații în care acesta începe să se blocheze sau să dea semne de oboseală. Astăzi, de exemplu, s-a încarcat sistemul de operare complet, dar bara de Start lipsea cu desăvârșire. Este foarte probabil și să instalați un program care dorește să se ancoreze în sistemul de operare, iar la finalizarea instalării, acesta vă cere să reporniți computerul. În toate aceste situații, ideal ar fi să închideți și să redeschideți sistemul în speranța că, la final, lucrurile vor fi cum trebuie.

Există însă și o procedură mai simplă cu aceleași consecințe. Închiderea și redeschiderea procesului explorer.exe. Acest program este central utilizării PC-ului, deși, la prima vedere, în momentul în care îl închideți, rămâneți doar fără bară de start.

În versiunile anterioare de Windows, era foarte simplu să închizi explorer.exe. Deschideai Task Manager folosind CTRL+ALT+DEL și îl găseai în tab-ul de aplicații care rulează. În Windows 10, deși explorer.exe nu a plecat nicăieri, ai fi tentat să crezi că asta s-a întâmplat, având în vedere că nu mai apare în același Task Manager.

Există însă o soluție. Dacă vrei să închizi explorer.exe, cu tastele SHIFT + CTRL apăsate, faci click dreapta într-un spațiu liber din taskbar. Imediat vei întâmpina un meniu precum cel de mai jos, care începe cu Exit Explorer. În momentul în care ai optat pentru acea variantă cu un click, meniul de start, împreună cu toate icoanele de pe Desktop, vor dispărea. Pentru  redeschide explorer.exe, deschide un Task Manager apăsând simultan pe CTRL+ALT+DEL. Din meniul File al Task Manager, faceți click pe Create new task. Introduceți cuvântul explorer și apăsați pe Ok. Imediat veți avea bara de Start înapoi și ar trebui să fi remediat eventualele probleme de stabilitate.

explorer-exe-windows-10-exit

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele