Rușii vor să construiască un Hyperloop mult mai ieftin
Inginerii ruşi spun că vor construi un sistem de transport similar Hyperloop, idee propus[ prima oară de Elon Musk, însă într-un mod mult mai ieftin.
Directorul Centrului de Dezvoltare şi Inovare în Domeniul Feroviar din Rusia, Anatolyi Zaitsev, a declarat că, în timp ce occidentalii investesc în proiectul lor aproximativ 21 miliarde de dolari, ruşii pot construi acelaşi sistem la numai jumătate din această sumă. „Costul acestui proiect la standardele occidentale este de circa 21 miliarde de dolari, însă în conformitate cu standardele noastre, putem face acelaşi lucru cu numai jumatate din preţ, adică 12-13 miliarde de dolari”, a spus Zaitsev, citat de Daily Mail.
Oficialul rus a confirmat faptul că prima secţiune a reţelei va lega oraşele St. Petersburg şi Moscova şi a fost realizată cu scopul de a transporta mărfuri până la terminalele ruseşti de la Marea Baltică, pe o distanţă de aproximativ 640 de kilometri. În acest sens, în anul 2014, reprezentanţii Căilor Ferate Ruse au semnat un acord pentru proiectarea unui sistem de transport feroviar bazat pe tehnologia levitaţiei magnetice.
Sistemul rusesc va fi o alternativă la Hyperloop, o metodă de călătorie care va putea permite transportul la viteze de până la 1.200 kilometri pe oră. Ideea aparţine, după cum bine știm, lui Elon Musk, care în 2013 declara că le va permite oamenilor să călătorească de la Los Angeles la San Francisco, pe o distanţă de circa 610 de kilometri, în numai 30 de minute. Asta înseamnă jumătate din timpul necesar pe care îl parcurge un avion pe aceeaşi rută.
Conform proiectului, sistemul urmează să fie construit sub forma unui tub vidat suspendat deasupra solului, pentru a fi protejat împotriva intemperiilor şi a cutremurelor. În interiorul cilindrului vehiculele propriu-zise vor circula cu ajutorul levitaţiei magnetice.
La începutul acestui an, reprezentanţii Hyperloop Transport Technologies (HTT) s-au întâlnit cu oficiali ai guvernului slovac pentru a finaliza şi semna un acord care prevedea introducerea noului tip de sistem de transport în Europa. Varianta europeană a conceptului lui Elon Musk urmează să fie materializată, cu scopul de a scurta timpul de călătorie dintre Bratislava, Viena şi Budapesta.
Hyperloop Transport Technologies şi-a propus să pună la punct prima etapă a sistemului european până în anul 2020. Compania a estimat costul total al construcţiei la circa 200-300 de milioane de dolari.
Pe ruta St.Petersburg-Moscova există încă din 2009 un tren de mare viteză, Sapsan. Furnizat de grupul german Siemens, „Sapsan” (şoim pelerin, în limba rusă) poate atinge viteze de 250 km/h între cele două oraşe aflate la 650 km unul de altul.