15 oct. 2016 | 15:00

Rușii dezvoltă tehnologia care poate recunoaște orice figură

ACTUALITATE
Rușii dezvoltă tehnologia care poate recunoaște orice figură

O companie din Rusia lucrează la un sistem care poate memora și care poate recunoaște ulterior o figură.

Dacă tehnologia pe care o companie din Rusia o dezvoltă în prezent va fi implementată, selfie-urile ar putea deveni mult mai utile. Potrivit celor de la Popular Science, NTechLab a prezentat de curând un sistem prin intermediul căruia oamenii au primit acces la un eveniment după ce au furnizat selfie-uri. Însă pe cât de interesantă este tehnologia, pe atât de multe controverse ar putea stârni.

Asta deoarece NTechLab ar păstra selfie-urile furnizate și ar avea dreptul să le vândă către orice organizație. Astfel, poza unui utilizator ar putea fi obținută de către o companie sau chiar de către un guvern interesat de supravegherea propriilor cetățeni. Dezvoltatorii, însă, sunt de părere că oricine deține un smartphone ar trebui să fie împăcat cu gândul că va fi supravegheay.

”Nu mai există viață privată. Guvernul tău te poate controla. Telefonul tău Android sau iPhone-ul tău au informații în legătură cu comportamentul tău, în legătură cu mișcările tale, în legătură cu ceea ce cumperi și în legătură cu persoanele cu care vorbești”, a declarat Alexander Kabakov, unul dintre creatorii tehnologiei.

Aceasta se folosește de machine learning pentru a recunoaște figurile, NTechLabs stabilind un parteneriat cu o companie numită FindFace. Din câte se pare, platforma a devenit cunoscută în Rusia atunci când un grup de pe VKontakte (o rețea socială din Rusia) a utilizat-o pentru a descoperi femei care au apărut în filme porno. Ulterior, aceștia ar fi trimis mesaje și fotografii prietenilor și rudelor lor.

Aceasta nu este singura știre interesantă venită din Rusia în ultima perioadă. În urmă cu două zile, preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat un acord ruso-american privind eliminarea rezervelor de plutoniu, care ar putea să fie folosite pentru construirea unor focoase. Această decizie e controversată, tocmai pentru că a existat un pact prin care atât rușii, cât și americanii, ar fi trebuit să scape de 34 de tone de materiale nucleare.