Rusia ar putea construi un bombardier spațial

Rusia ar putea construi un bombardier spațial


Armata rusă a anunțat că se află în plin proces de construcție a unui avion spațial armat cu bombe nucleare.

Oficialii armatei au declarat că progresele sunt remarcabile și că, cel mai probabil, bombardierul va fi gata în 2020, potrivit Colonelului Alexei Solodovnikov. Avionul este similar cu Boeing X-37 al americanilor, care, la rândul său, e o versiune miniaturală a Stației Spațiale Internaționale. Multe companii lucrează la avioane de acest tip, dar adevăratele motive de îngrijorare sunt reprezentate de faptul că cel construit de ruși ar avea bombe la bord și de faptul că există riscul deschiderii unui nou conflict cu Statele Unite, de data aceasta purtat în spațiul cosmic.

David Axe de la Daily Beast subliniază faptul că gestul rușilor nu e doar o încălcare a legilor internaționale, ci e și foarte ipocrit. Nu a trecut mult timp de când guvernul rus a acuzat Statele Unite că populează spațiul cu arme, în contextul în americanii au trimis X-37B în spațiu, fără să aibă, totuși, niciun fel de armă la bord. Rușii i-au acuzat pe americani că încalcă Tratatul Spațial, semnat în 1967 de 104 țări, care prevede utilizarea pașnică a spațiului cosmic pentru următorii 60 de ani, precum și interzicerea plasării în orbită a armelor nucleare sau a celor de distrugere în masă.

Criza în legătură cu X-37B a fost evitată pentru că experții au stabilit că e prea mic pentru a transporta arme periculoase pentru Pământ. Șase ani mai târziu, Rusia construiește exact ceea ce a stabilit să nu construiască atunci când a semnat tratatul.

Singura confirmare pe care o avem momentan, potrivit Science Alert, vine din surse media rusești controlate de stat. Totuși, asta nu exclude posibilitatea ca anunțul să fie veridic și foarte îngrijorător, mai ales în contextul relațiilor tensionate pe care rușii le au cu restul statelor.

Cât despre funcționarea ipoteticului avion, acesta ar putea fi similar avioanelor Virgin, care sunt purtate de un avion-transportor până se lansează în orbită. În altă idee, avionul rus ar putea fi capabil să se lanseze singur, dar asta ar necesita un motor complex. Motorul ar trebui să ardă combustibil lichid pentru a se lansa, apoi să folosească oxigenul în calitate de combustibil pentru a atinge viteze supersonice. Un motor care să le facă pe amândouă s-ar numi „motor cu ciclu combinat”, iar guvernul american lucrează la așa ceva de zeci de ani.

Anul trecut, un oficial rus a pretins că la Kremlin s-a reușit construcția unui astfel de motor. Ar trebui să fie prezentat în cadrul Forumului Internațional de Tehnologie Militară organizat la Moscova în septembrie, așa că am putea afla mai multe atunci.

 

Citește și: