22 sept. 2016 | 15:49

Rujeolă și vaccinuri, Gâdea și Olivia Steer: despre (i)responsabilitatea în online și la TV

OPINII
Rujeolă și vaccinuri, Gâdea și Olivia Steer: despre (i)responsabilitatea în online și la TV

Am urmărit emisiunea lui Mihai Gâdea în care invitată a fost Olivia Steer, care crede că vaccinurile provoacă autism, care este ferm convinsă că nu există mame care să nu poată alăpta dacă își iubesc cu adevărat copii, care spune nu mamografiilor și, în general, spune nu în fața medicinei și a științei.

În naivitatea mea am crezut că în platou va fi și un medic, un om cu studii în domeniu sau măcar Mircea Badea, care a catalogat drept inepții ideea că problemele grave de sănătate pot fi tratate cu plante.

Nu, a fost un „interviu“ unu la unu cu un timing extraordinar: fix la câteva ore după ce Ministerul Sănătății a anunțat oficial că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, că trei bebeluși au murit și că a crescut numărul părinților care refuză să își vaccineze copii.

Deci, Olivia Steer, o persoană care recunoaște că nu are studii în domeniu și că teoriile ei se bazează exclusiv pe studii științifice (mai mult sau mai puțin îndoielnice), este invitată în prime-time la unul dintre cele mai urmărite posturi de televiziune din România să-și expună punctul de vedere. Nu am o problemă cu acest lucru, fiecare om are dreptul la o opinie, fie ea și falsă, dar întrebarea mea este, dacă tot alegi să promovezi un personaj cu astfel de păreri, de ce nu a existat în platou o a doua persoană care să contrabalanseseze opinia ei, care să explice cu argumente logice de ce sunt greșite aceste teorii anti-vaccin și cât de periculoase sunt? Nu că am mari așteptări de la „jurnalismul“ practicat de pastorul Gâdea, dar când este vorba de un subiect atât de delicat, cum de poți fi atât de iresponsabil?

Constat că sunt mulți oameni chiar mai naivi decât mine și se așteptau ca Mihai Gâdea să fie documentat pe subiect și să nu tacă și să privească în gol în momentele în care Olivia Steer susține că vaccinurile provoacă autism, că poliomielita era doar o răceală înainte să existe vaccinurile sau când refuză să spună dacă și-a vaccinat sau nu copii.

Oameni buni, pentru Mihai Gâdea a fost doar un alt invitat controversat care face rating, doar o ocazie să pozeze în „jurnalistul“ care luptă pentru libertatea de exprimare și împotriva linșajului mediatic la care a fost supusă Olivia Steer. Consider că Mihai Gâdea este singurul vinovat în ceea ce privește emisiunea de aseară.

Cât despre Olivia Steer, mi se pare exagerat să fie trasă la răspundere pentru moartea acelor copii și pentru epidemia de rujeolă și cred că în altă parte ar trebui căutați vinovații. Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt deloc de acord cu viziunea ei și cred cu tărie că formatorii de opinie au o mare responsabilitate față de public, trebuie să fie bine informați și să nu instige la diverse lucruri, fie că vorbim de ură, violență, nevaccinare, etc. Dar hai să ne liniștim puțin.

Libertatea de exprimare e un drept constituțional, sunt conștientă că Olivia Steer are o bază mare de fani și are puterea de a influența oamenii în deciziile lor. Dar e normal să fie așa? E normal ca atunci când vine vorba de o problemă de viață și de moarte, cum este în cazul de față, singura sursă de informare a noastră să fie o vedetă, care pe deasupra nu are nici studii în domeniu? Oare nu suntem și noi vinovați și absolut iresponsabili dacă hotărâm să nu ne vaccinăm copilul/să nu facem mamografii și altele asemenea doar pentru că așa spune Olivia Steer? Oare nu suntem și noi puțin nebuni dacă avem impresia că oricine are câteva mii de fani deține adevărul absolut? Doar întreb.

Și sunt curioasă care ar fi soluția, pentru că văd că mulți se concentrează pe cum să o oprească pe Olivia Steer, cum să o înjure mai abitir, dar uită că trăim în era internetului (Breaking News: Olivia Steer nu e singura care militează împotriva vaccinării) și că, în definitiv, e alegerea fiecăruia dacă își vaccinează sau nu copilul. Și aici ajungem la următoarea întrebare: când va fi pusă pe masă legea vaccinării obligatorii? Și nu cumva asta ar fi cea mai bună soluție pentru a nu mai ajunge în astfel de situații?

Apoi, nu ar fi corect să ne întrebăm dacă nu cumva există hibe în sistemul medical? Dacă nu cumva încă există sate uitate de lume în care familiile nu au acces la vaccin sau trebuie să se deplaseze kilometri întregi pentru a-l obține? Nu cumva există familii nevoiașe care nici măcar nu-și înscriu copiii la medicul de familie? Nu cumva există încă părinți care nu știu ce rol are acest vaccin și importanța lui?

Poate ar trebui să ne gândim și la aceste aspecte și să ne dăm seama că vina este mare și vine din mai multe părți.

Alexandra Constanda este Editor Entertainment, adevarul.ro . Scrie despre ce vede la TV și pe Internet, fie că-i de bine sau de rău. vezi toate articolele