06 iul. 2016 | 11:07

Revista presei: remaniere guvernamentală; de ce au plecat miniștrii și ce îndatoriri vor avea cei noi; zeci de percheziții pentru evaziune fiscală

ACTUALITATE
Revista presei: remaniere guvernamentală; de ce au plecat miniștrii și ce îndatoriri vor avea cei noi; zeci de percheziții pentru evaziune fiscală

Evenimentul zilei este anunțul premierului Dacian Cioloș de face schimbări guvernamentale radicale.

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe despre modificările anunțate de Dacian Cioloș, găsiți toate informațiile mai jos.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat remanierea cabinetului pe care îl conduce. Primul plecat a fost Dan Costescu, ministrul Transporturilor, care a demisionat. Premierul a anunţat despărţirea şi de miniştrii Educaţiei, Adrian Curaj, Comunicaţiilor, Marius Bostan, şi al Relaţiei cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu.

Dacian Cioloş şi-a explicat decizia de înlocuire din funcţie a ministrului Transporturilor, Dan Costescu prin faptul că vrea accelerarea execuţiei proiectelor de autostrăzi şi reforma CNDNR, unde „s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid”.

Despre demiterea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, Cioloş a precizat că a luat această decizie pentru că îşi doreşte „o claritate mai bună” a modului în care sunt coordonate, la nivelul Guvernului, anumite platforme IT. ”La Transporturi vreau să accelerăm activitatea pe execuţia proiectelor de autostrăzi, pe proiectele care sunt acum în execuţie şi unde lucrurile nu au evoluat suficient de bine, pe reforma la CNADNR, pe care o cer de câteva luni, unde ştiu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid şi totodată pe pregătirea de noi proiecte. Tocmai pentru că am preluat guvernarea fără proiecte pregătite pentru execuţia bugetară 2014-2020 sunt unele proiecte care au început să fie pregătite, dar trebuie să accelerăm ritmul pentru ca în anii următorii ani să avem ce implementa”, şi-a motivat premierul decizia de înlocuire a ministrului Transporturilor, Dan Costescu.

În ceea ce priveşte schimbarea din funcţie a ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, Cioloş a spus că a luat această decizie pentru că îşi doreşte „o claritate mai bună” a modului în care sunt coordonate, la nivelul Guvernului, anumite platforme IT. Decizia de schimbare a lui Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni, a fost motivată de Cioloş prin faptul că că îşi doreşte o accelerare a activităţiilor acestui minister în pregătirea alegerilor, dar şi proiecte care să faciliteze „reconectarea românilor din diaspora cu ţara”. ”Vrem să oferim cât mai multe posibilităţi pentru cei care doresc să se întoarcă în ţară”, a adăugat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş şi-a motivat decizia de înlocuire a ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, prin faptul că şi-ar fi dorit o activitate „mai accelerată” a pregătirii intrării în atribuţii a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi a întregului proces de clarificare a situaţiei plagiatelor, informează News.ro. Dacian Cioloş a spus că îşi doreşte „mai multă consistenţă” pe partea de învăţământ preuniversitar. ”La Ministerul Educaţiei, şi acolo lucrurile au progresat chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare şi pe partea de învăţământ universitar s-au întâmplat multe lucruri bune, îmi doresc mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar. Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcţie a CNATDCU şi a întregului proces de clarificare a situaţiei cu plagiatele pentru că, dincolo de persoane, atâta vreme căt planează suspiciuni asupra sistemului doctoral ne afectează din punct de vedere al credibilităţii în general”, a explicat şeful Executivului.

Între timp, zeci de percheziții sunt efectuate în municipiul București și în alte șapte județe într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care prejudiciul depășește suma de 17 milioane de euro. Potrivit unor comunicate de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, perchezițiile vizează domicilii și societăți comerciale din județele Prahova, Giurgiu, Constanța, Vaslui, Iași, Ialomița, Vrancea și din municipiul București.

„În fapt, urmare a sesizărilor Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, s-a stabilit că în perioada 2012 — 2015 suspecții, prin intermediul a 74 societăți comerciale, au creat un circuit comercial fictiv având drept scop sustragerea de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, în vederea obținerii de beneficii financiare substanțiale”, arată sursele citate. Astfel, în baza facturilor emise de societățile „fantomă” administrate de suspecți, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de aproximativ 5 300 000 euro, constând în impozit pe profit neconstituit și taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal. De asemenea, sumele de bani care au făcut obiectul acestui circuit financiar fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor sunt în valoare de 12 300 000 euro.