Revista presei: Cum conducea Vîntu Guvernul Tăriceanu; conspirațiile lui Oprea; atac în Londra
Modul mafiot în care Vîntu trăgea sforile în Guvernul Tăriceanu, ce a uitat să spună Gabriel Oprea despre conspirațiile mondiale împotriva sa, o persoană a murit și mai multe au fost rănite în urma unui atac cu armă albă în Londra – acestea sunt cele mai importante subiecte ale zilei.
Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vrei să afli cele mai importante informații ale zilei, le găsești mai jos.
Judecătorii care au decis arestarea la domiciliu a viceguvernatorului Băncii Naţionale, Bogdan Olteanu, arată în motivarea acestei sentinţe cum a tras Sorin Ovidiu Vîntu sforile pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în fotoliul de guvernator al Deltei Dunării. Ziaristul nu şi-a dorit funcţia pe motiv că salariul era mic, însă mogulul l-a făcut să accepte demnitatea publică. Mogulul Sorin Ovidiu Vîntu (61 de ani) ştia cu două săptămâni înainte de anunţul oficial că jurnalistul Liviu Mihaiu (53 de ani) urma să fie pus de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Detaliile apar în motivarea Curţii Supreme prin care fostul viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu (45 de ani), acuzat de trafic de influenţă, a fost plasat în arest la domiciliu. Politicianul este cercetat de DNA pentru că ar fi primit sprijin electoral şi o şpagă de un milion de euro de la Vîntu, în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra lui Tăriceanu. La acea vreme, Olteanu avea două calităţi: deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era finul de cununie al premierului.
Citește mai multe despre manevrele lui Vîntu în Guvernul Tăriceanu: adev.ro/obcea7
Într-o încercare de a-şi spăla imaginea, fostul lider al UNPR Gabriel Oprea înşiră pe Facebook câteva evenimente-cheie din activitatea sa de premier interimar, despre care insinuează că n-ar fi simple „coincidenţe“. De fapt, chiar asta sunt: câteva borne rupte din context. „Ce vreau să spun este că eu nu cred în coincidenţe. Cred, în schimb, că la un moment-dat unii şi-au dat seama că nu sunt vulnerabil, că nu pot răspunde la butoane şi că le încurc planurile. Au încercat apoi să caute ceva, orice, care să mă compromită“, a scris Gabriel Oprea pe Facebook, a doua zi după ce i s-a dat verdict oficial de plagiator. În apărarea sa, fostul vicepremier reaminteşte câteva momente din vara anului trecut – când Victor Ponta l-a lăsat la conducerea Guvernului în perioada în care s-a operat la genunchi în Turcia. Deşi Oprea le dă o conotaţie conspirativă, evenimentele nu sunt altceva decât puncte obişnuite de pe agenda unui premier sau a oricărui lider politic. Să le luăm pe rând şi să le punem în context.
Citește mai multe despre conspirațiile lui Gabriel Oprea: adev.ro/obcdeg
Un individ înarmat cu un cuţit a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor cinci, miercuri seară, în apropierea Muzeului Britanic din centrul Londrei. Un suspect se află în arestul poliţiei britanice, relatează BBC. Atacul a avut loc miercuri seară, în jurul orei locale 22.30 (ora României 0.30) în Piaţa Russell din centrul capitalei britanice, în apropierea Muzeului Britanic. Starea de sănătate a persoanelor rănite nu este cunoscută, momentan. Conform unui comunicat al Poliţiei Metropolitane, un martor a sunat la serviciile de urgenţă la ora locală 22.33 pentru a anunţa că un individ înarmat cu un cuţit a atacat mai multe persoane. Una dintre victimele atacului, o femeie, a primit îngrijiri medicale la faţa locului, însă a decedat din cauza rănilor.
Citește mai multe despre atacul din Londra: adev.ro/obd4g3