Revista presei: A începutul referendumul pentru BREXIT; cerințele comunității LGBT; Relu Fenechiu, la DNA
Referendumul pentru BREXIT, adică ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, cerințele comunității LGBT din România privind recunoașterea legală a relațiilor dintre persoane de același sex și audierea lui Relu Fenechiu la DNA – acesta sunt cele mai importante știri ale zilei.
Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre BREXIT, scrisoarea membrilor comunității LGBT sau audierea lui Relu Fenechiu, citiți informațiile de mai jos.
[related]
BREXIT. Britanicii sunt chemaţi astăzi la urne pentru a alege dacă vor să aibă un viitor alături de statele din UE sau dacă urmează să-şi ia deciziile pe cont propriu (BREXIT), după 43 de ani în care au făcut parte din Uniunea Europeană. Numărul persoanelor care pot vota în cadrul referendumului privind BREXIT a fost estimat la 46.499.537, un record pentru o votare în Regatul Unit, notează BBC. Britanicii pot vota până la ora locală 22.00 (ora 24.00, ora României) în cadrul referendumului privind apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană. Consultarea populară este de tip pre-legislativ, adică se desfăşoară înainte de adoptarea deciziei cu privire la tema care face obiectul referendumului, neavând forţă juridică obligatorie. Ca urmare, autorităţile de la Londra nu sunt obligate să ia în calcul rezultatele referendumului din 23 iunie 2016.
Citeste mai multe despre BREXIT: adev.ro/o97idi
LGBT. Asociaţia MozaiQ, organizaţie comunitară LGBT (lesbiene, gay, persoane bisexuale şi transgender), cere în numele membrilor săi şi al altor persoane LGBT recunoaşterea legală cât mai urgentă de către stat şi de către societatea românească a relaţiilor de cuplu dintre persoane de acelaşi sex, sub forma căsătoriilor gay şi a parteneriatelor civile. ”Considerăm că există un drept moral al oricărei persoane de a avea o relaţie recunoscută de stat şi de comunitate cu o altă persoană, indiferent de sexul acesteia, iar acest drept moral stă şi la baza unui drept legal, care trebuie recunoscut cât mai curând posibil. În modernitate căsătoria civilă are ca raţiune centrală de a fi oficializarea relaţiei romantice dintre doi parteneri, cu beneficii reale psihologice, sociale şi economice pentru aceştia şi pentru societate, iar instituţia parteneriatului civil a evoluat recent ca o alternativă care să permită recunoaşterea drepturilor cuplurilor necăsătorite formate din persoane de acelaşi sex sau de sex diferit. Nerecunoaşterea cuplurilor formate între persoane de acelaşi sex are efecte directe asupra demnităţii şi bunăstării acestora”, se arată într-o scrisoare publicată pe blogurile Adevărul.
Citeste mai multe despre dorința comunității LGBT: adev.ro/o97mgo
[readmore]
Relu Fenechiu la DNA. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost dus, joi dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti pentru a fi audiat într-un nou dosar de corupţie. În prezent, Fenechiu este încarcerat la Penitenciarul Vaslui unde execută pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare primită în dosarul „Transformatorul”. Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul „Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. În ianuarie 2014, completul de cinci judecători de la Curtea Supremă a menţinut pedeapsa de cinci ani de închisoare dispusă în iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul fostului ministru Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
Citeste mai multe despre audierea la DNA a lui Relu Fenechiu: adev.ro/o97sfn