Acesta este review-ul nostru pentru Oneplus 3T, al doilea smartphone lansat de compania chineză OnePlus anul acesta. Cu toate că arată (aproape) identic la exterior cu OnePlus 3, OnePlus 3T vine cu câteva plusuri importante la interior și rezolvă câteva dintre ”problemele” primei versiuni.
[related]
Când am scris review-ul OnePlus 3, am zis despre el că ”nu este perfect, dar este formidabil”. Cumva, parcă cei de la OnePlus m-au auzit și au zis să îmbunătățească chiar unde era nevoie de îmbunătățiri.
Nu înțelegeți greșit – OnePlus 3T încă nu este perfect, dar prin câteva ajustări aparent micuțe pe ici-colo, compania a reușit să ofere câteva motive în plus pentru achiziția unui astfel de terminal în detrimentul unora făcute de companii ”cu tradiție”.
Având în vedere cele spuse mai sus, nu veți găsi un review clasic, pentru că nu are rost să dezbat din nou toate aspectele acestui smartphone. În schimb, mă voi concentra doar pe părțile care au primit îmbunătățiri.
Înainte să vorbesc despre experiența de utilizare, voi trece în revistă specificațiile terminalului. OnePlus 3T vine într-un corp metalic unibody și este construit în jurul unui display de 5,5 inch cu rezoluție full HD. Display-ul este bun, iar rezoluția full HD poate fi considerată un avantaj, cel puțin din punct de vedere al autonomiei, dar asta o vom dezbate un pic mai încolo. Sub ecran se află un cip Snapdragon 821, cu patru nuclee, două de 2,35Gh și două de 1,6Ghz. Procesorul este una dintre principalele schimbări pe care le observăm față de versiunea anterioară. OnePlus 3T este primul smartphone cu noul cip Qualcomm care ajunge la noi în redacție și unul dintre (foarte) puținele terminale de pe piață care îl folosesc. Alături de el ”muncesc” și 6GB RAM, iar procesorul grafic este Adreno 530.
Bateria este și ea o noutate. Dacă modelul anterior avea 3.000 mAh, OnePlus 3T vine cu o baterie de 3.400 mAh care, în mod surprinzător, nu a adăugat nimic în plus când vorbim despre grosimea sau greutatea dispozitivului. Procesoru, bateria și un încărcător special fac posibilă încărcarea foarte rapidă a terminalului, dar în detalii voi intra în secțiunea următoare. Senzorul de amprente este același și e la fel de rapid (adică foarte), dar camerele foto au suferit niște modificări. Mai exact, cea frontală este acum de 16 megapixeli (față de 8 megapixeli pe OnePlus 3), iar cea principală a primit un plus de stabilizare pe partea de video și este tot de 16 megapixeli.
Ar mai fi de notat culoarea Gunmetal Grey, ceva mai plăcută decât argintiul clasic, dar și spațiul de stocare care ajunge până la 128 de GB. Legat de prețuri, merită menționat că OnePlus 3T în versiunea cu 64 de GB costă 439 de euro, iar versiunea cu 128GB spațiu de stocare este 479 de euro, și pot fi cumpărate direct de pe site-ul companiei, cu livrare în România prin DHL. Prețul în magazinele din România va depăși, cel mai probabil, 2.500 lei.
Voi începe cu performanța. OnePlus 3T este, fără doar și poate, cel mai rapid Android de pe piață. Nu am testat Google Pixel, recunosc, dar ar fi improbabil să fie mai rapid, având în vedere cantitatea de RAM mai mică în cazul Pixel. În plus, un test rapid în Antutu a generat peste 162.000 de puncte, poziționându-l deasupra oricărui alt smartphone cu Android și la distanță (relativ mică) de iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Cât de mult contează asta? Pentru mine, nu foarte mult. Diferența față de OnePlus 3 este insesizabilă pentru utilizatorul obișnuit, cel care nu stă să numere frame-uri în jocuri și care nu face voit teste de anduranță și rezistență. Pe termen lung, decizia de a alege modelul cu Snapdragon 821 s-ar putea dovedi mai inspirată, având în vedere că diferența de preț este de numai 40 de euro și mereu e bine să alegi cel mai nou produs din gama unei companii.
De autonomie m-am plâns în review-ul pentru primul model. Ei bine, acum nu mai am de ce să mă plâng. Cei 400 mAh în plus și procesorul mai bine optimizat asigură o autonomie mai mult decât decentă. Față de primul OnePlus 3, care obosea înainte să apuc eu să obosesc de tot, OnePlus 3T rezistă de dimineața până seara și ar mai avea ceva autonomie și pentru începutul zilei următoare. Partea cea mai bună o constituie încărcarea extrem de rapidă, prin tehnologia Dash Charge. În 30 de minute de stat în priză, OnePlus ajunge aproape de 60% baterie, iar încărcarea la 100% se face în puțin peste o oră. Partea proastă este că telefonul se va încărca atât de rapid numai în cazul în care folosiți cablul și încărcătorul incluse în pachet.
Camerele foto au fost și ele îmbunătățite, după cum ziceam mai sus. Nu voi intra în detalii despre camera frontală, că diferența între 16 și 8MP o vor simți doar cei care voiau să printeze selfie-uri cât peretele de mare. Camera principală a rămas rapidă, foarte bună la fotografiere în timpul zilei și mai mult decât decentă la fotografiile nocturne. Și îmbunătățirea unde e? La partea de video. Am fost nemulțumit de cum filma OnePlus 3, iar pe OnePlus 3T, chinezii au inclus stabilizarea optică. Cu toate că nu vorbim de rezultate la fel de bune ca cele oferite de iPhone sau Samsung Galaxy S7, diferențele se văd față de modelul anterior, iar pentru cei care nu au de gând să filmeze clipuri ”profi”, ci vor un smartphone pe care îl pot lua cu ei în vacanțe, rezultatele sunt foarte bune, atât pe partea de foto cât și pe partea de video.
Cu toate că OnePlus 3T nu este, fără doar și poate, cel mai bun smartphone al acestui an, s-a apropiat mai tare de acest titlu decât a făcut-o OnePlus 3. Este un flagship din toate punctele de vedere, un smartphone premium care nu face compromisuri nici la partea de specificații, nici la partea de design. Un punct în plus îl primește din oficiu, fiind considerabil mai ieftin decât toți competitorii săi, dar și pentru faptul că a reușit să mă entuziasmeze pentru OnePlus 4.