Playtest – Lenovo Phab Plus – De ce nu vei avea niciodată nevoie de un phablet
Utilizatorii de smartphone-uri au încetat de mult să își mai dorească simple telefoane. Dacă ar fi să încadrăm pretențiile într-o categorie, am numi-o „telefoane care se comportă precum niște mini-computere”.
Încă un adevăr devenit aproape general valabil ar fi că utilizatorii de smartphone se orientează spre dispozitive cu ecrane din ce în ce mai mari. Acest lucru nu este tocmai o surpriză, întrucât oamenii sunt acum interesați mai degrabă de experiența pe care le-o asigură gadgetul, decât de banalele funcții, precum convorbirea și trimiterea mesajelor. Acum un an, cei de la Flurry au realizat acest studiu, dar ceva ne spune că lucrurile au avansat între timp în aceeași direcție observată de ei. Vrem ecrane mari, dar unde trasăm linia între dimensiunea perfectă și dimensiunea exagerată a unui telefon?
Probabil că cei de la Lenovo au vrut să satisfacă întocmai această nevoie, atunci când au lansat Lenovo Phab Plus și Lenovo Phab, anul trecut, în cadrul IFA 2015. Mie mi-a aterizat în teste Lenovo Phab Plus, varianta ceva mai performantă, și, deși nu ne-am înțeles tocmai rău, un lucru mi-e clar: nu o să am niciodată nevoie de un phablet. Probabil e o chestiune de preferințe personale și oi fi eu mai conservatoare, dar încă nu am înțeles scopul dispozitivelor care se vor hibrizi între telefon și tabletă.
Lenovo Phab Plus – Introducere
Lenovo Phab Plus a fost primul phablet pe care l-am încercat vreodată, și tocmai pentru că am fost tot timpul sceptică în privința acestei clase de dispozitive, am ridicat prima mâna pentru a-l testa. Oricine mă cunoaște, știe că de obicei umblu cu genți în care ar putea să îmi încapă lejer toată casa. Și totuși, mi-a fost greu să îngrămădesc cei 6,8 inci ai ecranului într-un buzunar care să îi ofere siguranță deplină.
Acest smartphone gigant a luat naștere, spune compania, în urma unor studii care ar fi arătat că ne folosim smartphone-urile pentru a vorbi la ele doar 7% din timpul în care le utilizăm. Poate că studiul este precis, dar tot nu cred că cineva și-ar dori un dispozitiv de dimensiunile alea pe care să îl care constant după el, chiar dacă acel cineva e o fată cu genți cât niște valize.
Unul dintre primele lucruri care mi-a ieșit în evidență a fost asemănarea incontestabilă cu iPhone 6 Plus. Lenovo Phab Plus e mai mare și mai lat, dar nu mai gros, iar asemănarea designului per total nu prea trece neobservată. Pozele ar trebui să te convingă.
Specificațiile nu sunt rele, dar nu vor da pe spate pe nimeni. Sub învelișul iPhonesc, are o platformă Snapdragon 615 (CPU octa core Cortex A53 la 1.7 GHz, GPU Adreno 405), 32 GB memorie internă (+slot de card microSD) și 2GB memorie RAM. Camera principală are 13 megapixeli, cea frontală are 5, iar bateria are o capacitate de 3.500 de mAh. Ecranul e bun și se pare că cei de la Lenovo au mizat cel mai mult pe el, spunând că au creat telefonul pentru consumatorii înrăiți de multimedia.
Lenovo Phab Plus – Pro și Contra
Pentru că e primul lucru care mi-a venit în minte în încercarea de a găsi ceva pozitiv, voi începe cu display-ul. Reproducerea culorilor e cât se poate de decentă și te poți uita fără emoții la video-uri. Mie mi-a prins bine într-un zbor scurt (până la Berlin), cât m-am uitat la un episod dintr-un serial, înainte să leșine bateria.
M-am plâns deja de dimensiunile pe care nu le înțeleg, mai ales pentru că cei de la Lenovo speră ca dispozitivul să fie folosit și ca telefon. Am încercat să vorbesc la el în public, și chiar dacă nu am nimic de obiectat în ceea ce privește calitatea apelurilor telefonice, nu mi-a plăcut faptul că am fost cea mai populară fată de la Unirii în timpul ăla. Și nu în sensul bun, admirativ, ci în sensul că oamenii se uitau la mine ca la un extraterestru care ține un televizor la ureche, pe post de smartphone. Chiar dacă nu îți pasă de părerile exterioare, tot e foarte ciudat să vorbești la un telefon cât capul tău de mare.
Și totuși, presupunând că ești un om care călătorește des și are nevoie de ceva pe care să se uite la filme și seriale, Lenovo Phab Plus tot nu e o variantă ideală. De ce? Pentru că dacă vrei consum de multimedia adevărat, poți la fel de bine să îți iei o tabletă sau un convertibil, care să aibă și un ecran mai mare, și o autonomie mai satisfăcătoare. Asta pentru că cei 3.500 de mAh nu sunt nicidecum suficienți, iar ecranul, oricât ar fi de mare, nu e suficient de mare pentru a te bucura de un film așa cum trebuie.
Și dacă tot am ajuns aici, autonomia ar fi unul dintre punctele contra. Când faci ditamai dispozitivul și vrei ca oamenii să îl folosească pentru multimedia, ar trebui să ai în vedere faptul că 3.500 de mAh, care se traduc în aproximativ șase ore și 41 de minute de utilizare intensă nu sunt suficienți. Deloc.
Un alt aspect despre care nu am vorbit până acum ar fi camera foto. E cel mult decentă, iar Autofocusul nu pare să dea tot timpul semne de vitalitate. Dacă ai noroc, poți însă să scoți câte o fotografie bunicică, fără o reproducere remarcabilă a detaliilor. Chiar dacă fotografiezi la lumină naturală, amănuntele par cumva șterse și dizolvate, iar tonurile de culoare sunt prea reci. Despre pozele făcute în lumină slabă sau artificială nici nu mai vorbim, pentru că sunt pline de zgomot.
Cât despre performanță, Snapdragon 615 se comportă exact cum te-ai aștepta de la un procesor mid-range. Mi s-a întâmplat să mi se blocheze sau să mi se restarteze când îmi era lumea mai dragă, precum și să îmi dea erori aplicații precum Instagram, așa că, dacă nu vrei probleme de tipul ăsta, îți recomand să te orientezi către altceva și să arunci o provire pe graficul de mai jos.
Lenovo Phab Plus – Concluzie
Când am scris în titlu că nu vei avea niciodată nevoie de un phablet, am extrapolat plecând de la exemplul personal. Deși e un gadget decent și cu un preț accesibil (în jur de 300-400 de dolari), Lenovo Phab Plus nu o să-și găsească prea curând locul pe lista de dispozitive pe care aș vrea să le cumpăr. Asta pentru că, după ceva timp petrecut împreună, nu am reușit să îi găsesc o utilitate reală.