01 mart. 2016 | 13:40

Realitatea virtuală intră în lupta contra dependenței de droguri

ACTUALITATE
Realitatea virtuală intră în lupta contra dependenței de droguri

Lupta împotriva dependenței de droguri este acerbă. După sute de programe și terapii destinate detoxifierii dependenților de droguri, acum și realitatea virtuală se alătură acestei inițiative.

Programele de recuperare de pe urma dependenței de droguri sunt un coșmar pentru mulți dintre cei afectați, așa că cercetătorii de la Universitatea din Houston vor să găsească o metodă mai ușoară prin intermediul căreia să ajute dependenții de narcotice să scape de instinctele care declanșează nevoia de drog în urma vizualizării unor obiecte cheie în jurul lor. Prin a le oferi accesul în mediul virtual la diferiți stimuli, cercetătorii speră ca rezistența celor dependenți să crească, în timp, destul de mult, ca atunci când pacientul se confruntă cu aceiași stimuli în viața reală să le poată rezista.

De exemplu, voluntarii acestui program de recuperare prin intermediul realității virtuale trebuie să intre într-o casă plină cu obiecte menite să le declanșeze nevoia de drog, precum o cutie de pizza deschisă, sau bani puși pe masă lângă o brichetă. De asemenea, voluntarii trebuie să se confrunte cu un avatar 3D de mărimea unei persoane care le va propune în diferite moduri să consume droguri. Cercetărorii de la Universitatea din Houston susțin că dezvoltarea avatarului a luat un an, astfel încât să se asigure că realismul reacțiilor și al vocii sale să fie cât mai ridicat.

Conform Reuters, se dorește ca simularea unei ”heroin cave”, sau a unei case unde se consumă heroină, în mediul virtual să ofere rezultate mult peste ceea ce se încearcă acum. Terapiile existente pun pacientul și terapeutul în rolurile dependentului de droguri și al dealer-ului, pacientul încercând prin această metodă să reziste tentația terapeutului. Evident, efectul acestei terapii este minim pentru că pacientul știe unde se află și cine este ”dealerul”, așa cu nu e de mirare că realitatea virtuală ar putea să crească puțin nivelul de realism și șansele de succes ale noii terapii ”digitale”.