12 mai 2016 | 10:45

Răspunsul americanilor la amenințarea rusească: activează scutul antirachetă de la Deveselu

ACTUALITATE
Răspunsul americanilor la amenințarea rusească: activează scutul antirachetă de la Deveselu

Scutul antirachetă de la Deveselu va fi activată în curând.

De câțiva ani de zile, scutul antirachetă construit de Statele Unite în colaborare cu unele țări din Europa reprezintă unul dintre cele mai controversate proiecte. Teoretic, rolul acestuia este de a proteja Europa de rachetele cu rază mică și medie de acțiune care ar putea fi lansate din Orientul Mijlociu. Însă Rusia consideră că acesta reprezintă o amenințare pentru securitatea țării, în ciuda afirmațiilor făcute în repetate rânduri de către oficialii NATO.

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai importante de pe continentul european. Lucrările de acolo au fost finalizate încă din anul 2014, iar toate componentele au fost instalate. Însă astăzi, 12 mai, va fi certificată capacitatea operațională a sistemului, în cadrul unui eveniment la care va participa, alături de oficiali români americani, Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO. În cadrul bazei de la Deveșelu se găsesc nu mai puțin de 3 baterii, dotate cu 24 de rachete interceptoare SM-3. Conform celor de la HotNews, Standard Missile 3 (SM-3) reprezintă un sistem antirachetă naval, utilizat de către Forțele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croazieră și cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis.

Scutul antirachetă este format din mai multe componente. Radarele menite să descopere țintele vor fi amplasate în Turcia și în Marea Britanie, în timp ce bazele din România și Polonia și navele americane din Mediterană vor avea rolul de a le distruge. Trebuie, de asemenea, să știți că radarul de la Deveselu are doar rolul de a ghida racheta. Baza i-ar fi costat pe americani în jur de 400 de milioane de dolari.

Rușii, însă, nu se lasă mai prejos și dezvoltă tehnologii menite să treacă de scut. În curând, aceștia vor testa o rachetă nucleară care poate distruge o țară întreagă, denumită RS-28 Sarmat. Desigur, nu avem de-a face aici cu un proiectil care transportă un singur focos. Conform Wikipedia, Sarmat poate include nu mai puțin de 10 focoase nucleare grele, sau 15 ușoare.