Prototipul primului computer Apple a fost vândut la licitație pentru o sumă imensă

Prototipul primului computer Apple a fost vândut la licitație pentru o sumă imensă

Unul dintre prototipurile lui Apple 1, primul computer Apple, a fost vândut pentru suma de 815.000 de dolari, în timpul unei licitații caritabile.

Prototipul a fost cumpărat de un cuplu american, Glenn şi Shannon Dellimore. În afară de computer, au mai fost vândute o interfaţă pentru casete, două casete, dintre care una conţine limbajul de programare BASIC şi alta jocuri Blackjack şi Star Trek – şi documentaţia. Licitația a fost organizată în acest an pentru că se vor împlini 40 de ani de la fondarea Apple, potrivit Computer World.

Apple 1 a fost primul computer al companiei Apple şi unul dintre primele computere personale disponibile pe piaţă. Dispozitivul dispunea de o memorie RAM de 4 KB şi costa 666 dolari, adică aproximativ 2.800 de dolari în banii actuali.

În 1976, au fost construite aproximativ 200 de computere Apple 1, dintre care se pare că mai există în jur de 60, unele aflate la Muzeul de Artă Smithsonian Museum din Washington și la Muzeul de Istorie a Calculatoarelor din Mountain View, Calif.

După cum scrie și Wikipedia, din 2013 încoace, a fost confirmată existența a 63 de dispozitive Apple I, dintre care șase pot funcționa. Apple I a fost pus la un moment dat la licitație de către Christie’s, compania estimând că produsul valorează între 300.000 și 500.000 de lire. Licitația făcea parte dintr-o inițiativă denumită ”șapte secole de știință”. Printre altele, în acea perioadă se afla la licitație și o mașină electromecanică criptografică ”Enigma”, folosită de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Licitaţia a fost organizată de Charitybuzz, iar 10% dintre fonduri au fost donate către Leukemia and Lymphoma Society. Totuși, acesta nu este prototipul care a fost vândut pentru cea mai mare sumă, ci este plasat pe al doilea loc. Cel mai scump a fost cumpărat de Henry Ford în 2014, pentru suma de 905.000 de dolari.

Citește și: