Prost, neprost, Facebook același efect are: despre bula în care trăim
Există o opinie conform căreia Facebook ne face un pic mai proști pentru că ne ține în interiorul unei bule informaționale. Aceasta se manifestă prin intermediul News Feed-ulului, acolo unde primim informații cu care, de cele mai multe ori, suntem de acord. Rareori descoperim ceva care nu ne convine de la paginile apreciate, opinii politice distincte sau poze care să nu ne placă. Poate doar de la prietenii noștri, dar și atunci, aceștia pot fi triați. Așadar, filtrarea informației de către rețeaua socială e reală.
[related]
Cât de mult ne afectează inteligența și posibilitatea de a cunoaște mai multe lucruri? Premisa e una destul de clară – Facebook e principalul motor informațional al lumii în momentul de față și nu există concurență reală din partea companiilor media. Acestea depind de traficul și de propagarea pe care le-o oferă Facebook. Dar Facebook nu a distrus media, așa cum vor unii să propage pe internet, ci presa s-a autodistrus în momentul în care nu a știut ce să ofere pe internet. Internetul a fost văzut ca un spațiu gratuit și unde puneai informația pentru cei câțiva nebuni care citeau. Nimeni nu a introdus abonamente de la începuturile presei, așa că astăzi toată lumea suferă. În lipsa unei deflații de știri, cauzate de abonamente, sursa nu mai contează. Lupta a fost pierdută de multă vreme.
Suntem mai proști?
Dacă Facebook ne limitează opțiunile informaționale doar la lucrurile pe care le apreciem noi, ne face mai proști? Eu cred că nu. Și voi explica acest lucru prin apelul la memorie. Amintiți-vă cum era înainte de Facebook. De unde îți luai informațiile? Eu îmi amintesc. Eram destul de mic, dar mă uitam la televizor, unde aveam deja cablu cu vreo 30 de canale, mare parte din ele inutile (cine nu s-a uitat vreodată la un meci din prima ligă din Grecia la fotbal în comentariul televiziunii de stat din Atena în lipsă de altceva, nu știe cum era pe vremea aceea), tata citea vreo două ziare care ajungeau pe masa noastră și cam atât. Mai știam opiniile prietenilor de familie care veneau la masă în sufragerie, nimic mai mult.
Asta era lumea informației în care trăiam noi, oamenii obișnuiți. Iar cei care zic că ne face Facebook mai proști, nu își dau seama cât de proști și limitați eram atunci. Diferența e că nu știam cine e prost și cine nu, nu știam că bunicii pot crede în conspirații și nici că oculta mondială e o chestie stupidă. Oamenii au deschis internetul după apariția lui și au luat ce au putut de acolo, după propriile capacități intelectuale. Unii au devenit mai inteligenți, unii au devenit experți social media, iar alții au devenit la fel de proști, doar că mai vizibili.
Astăzi ai ocazia să citești mai multe publicații și dacă ai dori ai putea să o faci. Dar nu vrei. Oamenii, câțiva, țipă că Facebook le limitează accesul la informație, dar ei nu își dau seama că există viață dincolo de pereții Facebook. Există site-uri de unde se pot documenta și afla lucruri. Dar nu vor.
Confortul ne vine din bătaia moale pe spate a Facebook care ne spune că suntem deștepți și apreciați în cercurile noastre. Cei care nu sunt de acord cu noi sunt niște cretini, scelerați, băsiști, după caz.
Dincolo de zid
Știi cum experimentezi să vezi cum e dincolo de zidul pe care crezi că ți-l impune Facebook? Să zicem că ție îți place guvernul tehnocrat. Du-te pe pagina lui Victor Ponta sau pe pagina Partidului România Unită și dă click pe profilul câtorva comentatori care laudă cele două entități. Bine ai venit! Ai ajuns în universul susținătorilor lui Victor Ponta (poți încerca să intri și pe grupurile de susținere). Aici lucrurile nu mai sunt așa cum le știi tu. Nu mai ești confortabil. Brusc oamenii urăsc tot ceea ce consideri tu adevărat.
Ai o soluție, așa crezi. Începi să comentezi și să le oferi oamenilor adevărul. Dar ei nu te ascultă. Te înjură, te fac prost, te desconsideră, te trimit înapoi la origini. Mai insiști. Nu îți iese. Deja a trecut o zi și ești obosit, pentru că internetul este împotriva ta. Ești într-o lume care nu te mai acceptă. Vrei să vezi oamenii normali! Te întorci la paginile tale favorite, la prietenii tăi. Câtă rațiune! Câtă intelectualitate! Vei sta aici pe mai departe.
Cam așa arată universul dincolo de bula protectivă a Facebook. E acolo ca să aibă grijă de noi. Și dacă nu mă crezi, dă un search după orice profil pe numele „Brunethika Tha“. Vei găsi probabil numeroase profile. E frumos în Facebook-ul tău fără cocalari, nu?
Concluzia e că Facebook ne face la fel de proști pe cât suntem.