Programatorii ar putea fi arestați doar dacă scriu cod cu potențial malițios, fără să-l folosească
O nouă propunere de lege în Rusia ar putea duce la arestarea programatorilor care scriu programe de tip malware.
Atacurile din mediul online au produs în ultima perioadă pagube importante unui număr mare de companii din toată lumea, dar și multor organizații guvernamentale. În aceste condiții, numeroase state apelează la noi metode pentru a se proteja de acestă amenințare. Una dintre cele mai ciudate soluții a fost propusă de curând în Rusia.
După cum scriu cei de la Register, acesta ar putea duce la arestarea tuturor celor care scriu cod cu potențial malițios. Mai exact, în cazul în care o persoană este implicată în procesul de creare a unui program folosit ulterior în atacuri asupra companiilor din domeniul telecomunicațiilor, transportului sau energie, aceasta ar putea avea parte de o sentință de până la zece ani de închisoare.
În cazul în care nu ajunge după gratii, acuzatul ar putea, totuși, să fie forțat să presteze muncă în folosul comunității sau să plătească o amendă. Amenda ar putea avea o valoare maximă de un milion de ruble, echivalentul a 15.765 de dolari în momentul actual. În cazul de față, este important de reținut faptul că persoana care a scris programul nu trebuie să fie direct responsabilă pentru atacul efectuat. Astfel, doar scrierea unui program ar putea aduce o sentință.
De asemenea, legea ar ține cont de domeniul asupra căruia se concentrează atacul, iar pedeapsa finală ar fi acordată în funcție de gravitate. Pentru moment, nu știm dacă o asemenea lege ar afecta activitatea hackerilor cu intenții bune (white hat hackers), însă aceasta specifică în mod clar că vizează programele construite în mod clar pentru operațiuni de atac.
La fel ca în multe alte țări, programatorii din Rusia construiesc în ziua de azi instrumente de atac pentru a testa securitatea unor servicii. Este posibil ca aceștia să nu fie afectați în vreun fel de legislație, în cazul în care aceasta va fi aprobată.