De ce se încălzește telefonul: cauzele temperaturilor ridicate în rândul smartphone-urilor

De ce se încălzește telefonul: cauzele temperaturilor ridicate în rândul smartphone-urilor

De ce se încălzește telefonul? Aceasta este o întrebare pe care mulți o adresează în ziua de azi, iar răspunsul nu este unul dificil.

Tehnologia implementată în smartphone-uri a evoluat extrem de mult în ultimii ani de zile, astfel că încălzirea fiecărui dispozitiv în parte este considerată de mulți criteriu de departajare. Încălzirea, în sine, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru utilizatorul de rând, atât timp cât temperatura nu este deranjantă.

În general, procesoarele sunt optimizate în mod special pentru a preveni supraîncălzirea și pentru a funcționa corespunzător chiar și în condițiile unor temperaturi mari. Iar în cazul în care acestea depășesc o anumită valoare, procesoarele încep să funcționeze la o frecvență redusă.

Când vine vorba de supraîncălzire, unul dintre cele mai cunoscute cazuri din ultimii ani este cel al lui Qualcomm Snapdragon 810. Acesta nu a avut parte de o publicitate foarte bună, lucru datorat în mare parte problemelor legate de temperatură, iar situația a devenit mult mai serioasă atunci când Samsung a anunțat că nu va apela la procesorul americanilor, optând, în schimb, pentru propriul model Exynos 7420. Trecând peste acestea, să vedem câteva dintre principalele motive pentru care smartphone-urile se încălzesc.

De ce se încălzește telefonul – nivelul de utilizare

Aproape de fiecare dată când un telefon se încălzește, principala cauza este nivelul de utilizare. Telefoanele, după cum am apus, au progresat enorm în ultimii ani, fiind capabile să ruleze numeroase aplicații în același timp în ziua de azi. Însă asemenea activități pun o presiune uriașă pe componente precum GPU-ul, CPU-ul sau memoria, iar rezultatul este o temperatură ridicată.

Chiar și utilizarea dispozitivelor pentru realitate virtuală ar putea avea o influență negativă, din acest punct de vedere. În cazul în care ați încercat ochelari precum Samsung gear VR sau Google Glass, atunci veți ști că asemenea accesorii pot cauza o încălzire excesivă a telefonului.

Numărul de aplicații rulate în fundal

În general, utilizatorii de terminale Android sunt expuși în fața acestei probleme. Aplicațiile care rulează în fundal pot consuma o cantitate foarte mare de resurse și, în mod automat, pot cauza o încălzire excesivă. În aceste condiții, este indicat să verificați care sunt aplicațiile pe care le utilizați cel mai rar, care consumă cea mai mare cantitate de resurse și să le dezinstalați pe cele inutile.

De ce se încălzește telefonul – utilizarea dispozitivului în timpul reîncărcării

Nu puțini sunt cei care rulează aplicații extrem de solicitante pe mobil în timpul reîncărcării și care apoi întreabă de ce se încălzește telefonul. Rularea de videoclipuri sau de jocuri sau folosirea continuă a camerei foto sunt activități care pun o presiune foarte mare pe telefon în timpul reîncărcării. Astfel, mulți experți recomandă activarea modului avion în timpul în care telefonul este băgat în priză, pentru o reîncărcare cât mai rapidă

Desigur, dacă aveți probleme cu temperatura unui dispozitiv mobil în timpul reîncărcării, ar trebui să țineți cont și de încărcătorul folosit. Utilizarea unor accesorii fabricate de alte companii sau care nu au fost aprobate de producătorul telefonului pot contribui la încălzirea dispozitivului.

Setările

Ar putea părea mult prea simplu la prima vedere, însă setările pot reprezenta unul dintre motivele pentru care telefonul se încălzește. Astfel, funcții precum Bluetooth-ul sau WiFI-ul ar trebui dezactivate atunci când nu sunt utilizate. De asemenea, unii experți recomandă și dezactivarea datelor mobile atunci când nu utilizăm internetul în mod activ. Dar aceasta este un sfat pe care prea puține persoane ar putea să-l urmeze în ziua de azi, având în vedere dependența de servicii precum Facebook Messenger sau WhatsApp.

Mai mult decât atât, atunci când nu vă aflați în lumină puternică, este recomandat să reduceți luminozitatea telefonului sau să permiteți modificarea automată a acesteia.

De ce se încălzește telefonul – temperatura de afară

De ce se încălzește telefonul? Temperatura de afară ar putea fi de vină. Utilizatorii aflați aproape de unele dintre cele mai calde zone de pe Pământ, precum cele din regiunea tropicală, ar putea observa o încălzirea excesivă a dispozitivelor mobile chiar și atunci când nivelul de utilizare nu este unul extrem de ridicat. Desigur, asta nu înseamnă că utilizatorii situați în zonele extrem de răcoroase sunt feriți de probleme. Un iPhone 5S, de exemplu, poate rezista unor temperaturi minime de -4 grade Celsius, atunci când este închis, și 0 grade Celsius, atunci când este pornit.

Citește și: