Primul robot interactiv chinezesc te sperie cu ”naturalețea” lui

În urmă cu câteva săptămâni detaliam un proiect destul de ciudat al unui pasionat de robotică. Acela reușise să o recreeze pe Scarlett Johannson. Acest nou robot interactiv este însă mult mai avansat și reprezintă efortul unor chinezi.

Un grup de cercetători de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China tocmai a dezvăluit rezultatul efortului a trei ani de muncă. După cum se poate vedea în clipul de mai sus, acesta este un robot interactiv de sex feminin cu numele de Jia Jia. Cu un aspect foarte apropiat de un om adevărat, această creație nu este doar prezentabilă, ci și foarte inteligentă.

Primul robot interactiv chinezesc are abilitatea de a interacționa într-un mod suprinzător de natural cu oameni reali, poate avea reacții la diferite gesturi ale acestora și poate răspune la afirmații prin expresii faciale. ,,Nu veni prea aproape dacă îmi faci o fotografie, îmi va face fața să pară grasă.” Acesta este doar un exemplu de afirmație pe care Jia Jia îl are în baza de date și cu care a speriat câțiva participanți la conferința de presă pentru dezvăluirea sa.

Cei trei ani investiți în acest proiect au fost petrecuți, mai mult decât orice altceva, în mișcări naturale ale gurii și ale capului. Practic, cele mai uimitoare particularități ale unui astfel de robot țin de plimbarea privirii prin cameră fără să pară că e vorba de un robot în spate.

În versiunea 2.0 a proiectului, dezvoltatorii robotului speră să descopere cum pot să-l facă să plângă și să râdă. Mișcările mult mai naturale ale mâinilor sunt de asemenea pe lista de priorități. Cel puțin momentan, nu există nici o intenție de a produce în masă acest robot.

Alexandru Puiu
09:06 18.04.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video