Primul camion electric din lume a fost dezvăluit de Mercedes-Benz

Cu avansul tehnologic de care a dat dovadă Tesla în ultimii ani, nimeni nu se aștepta să vedem primul camion electric de la Mercedes-Benz.

Nu mai este discutabil. Viitorul gravitează în jurul mașinilor electrice în cazul celor mai mari producători de autoturisme. Pe de o parte, din această tranziție va avea foarte mult de câștigat stratul de ozon, dar și noi ne vom bucura de autoturisme mai ieftine cu combustibil mai ieftin și mai ușor de întreținut pe termen lung. Confirmând acest trend, Audi a dezvălui trei mașini electrice la începutul acestei săptămâni, iar Porsche tocmai a angajat 400 de oameni responsabili de materializarea unui concept electric intitulat momentan doar Model E.

În ceea ce privește lansările din grupul Daimler, conglomeratul le-a furat startul celor de la Tesla prin anunțarea primului camion electric. Intitulat Mercedes-Benz Urban eTruck, mastodontul este ilustrat în imaginile alăturate și, la prima vedere, nu se diferențiază semnificativ de camioanele pe care le vedeți și la această oră pe străzi. Surprinzător de puternic pentru o mașină electrică, bolidul are abilitatea de transporta nu mai puțin de 26 de tone de marfă, fără să dea vreo dovadă că s-ar chinui.

Din păcate, cel puțin în stadiul actual de dezvoltare, Mercedes-Benz Urban eTruck vine cu o limitare importantă, una care se reflectă și în numele produsului. Acesta nu poate fi considerat un automobil de cursă lungă. În loc să fie gata de un traseu prin întreaga țară, acesta este mai degrabă potrivit pentru transferuri de marfă în interiorul unui oraș. Cu bateriile actuale și umplut la capacitate maximă, camionul poate realiza un traseu maxim de 200 de kilometri cu o singură încărcare. Valoarea nu este nici pe departe una dezamăgitoare, dar nici nu reprezintă un motiv important de mândrie.

Până în 2020, când noul Mercedes-Benz Urban eTruck va ajunge pe străzi într-o variantă finală, creatorii săi sunt optimiști că prețul bateriilor care stau la baza sa va scădea cu un factor de 2,5 și cu același factor va spori eficiența lor.

mercedes-benz-urban-etruck back

Alexandru Puiu
10:31 28.07.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video