Noul Porsche Panamera este o limuzină de lux cu performanțele unei mașini sport

Noul Porsche Panamera beneficiază de un design îmbunătățit față de modelul precedent.

Odată cu noul model, Porsche a îmbunătățit semnificativ conceptul Panamera, noua versiune fiind o mașină cu patru uși, redesenată în totalitate. Motoarele și transmisia au fost reproiectate, șasiul perfecționat, iar panoul de bord a fost reinterpretat pentru viitor. Astfel, noul Panamera pare a se situa la granița dintre lumea mașinilor sport performante și cea a limuzinelor, beneficiind de elemente distinctive, precum sistemul de direcție pe puntea spate, sistemul antiruliu activ și suspensia pneumatică cu perne de aer cu trei camere.

“Cu modelul Panamera am intrat pe segmentul de limuzine sportive de lux. Încă de la lansarea sa din 2009, acest model s-a bucurat de un succes răsunător, cu peste 150.000 de unități vândute. Acum veți observa un automobil complet regândit – cu motoare noi, un design inovator și tehnologii de ultimă generație. În premieră, cea de-a doua generație Panamera este realizată în întregime la fabrica noastră din Leipzig. O investiție majoră de 500 de milioane de euro – care include o unitate complet nouă de fabricare a caroseriei”, a subliniat Oliver Blume, Președintele Comitetului Executiv al Porsche AG.

Porsche Panamera 6

Interiorul noului model Panamera a fost readaptat pentru cele mai noi tehnologii, display-urile interactive combinând o interfață de utilizator clară și intuitivă cu funcțiile practice necesare pentru controlul mașinii. Butoanele clasice și instrumentele convenționale au fost reduse semnificativ și au fost înlocuite cu butoane tactile și display-uri configurabile individual

Pentru Porsche, însă, eficiența mașinilor este la fel de importantă precum puterea. Astfel, toate motoarele celei de a doua generații Panamera au fost reproiectate. Performanțele lor au fost sporite, consumul de combustibil și consumul de emisii fiind îmbunătățite în mod semnificativ.

Modelul va fi lansat pe piață în trei versiuni de motorizări biturbo, cu injecție directă: Panamera Turbo, Panamera 4S și Panamera 4S Diesel. Toate aceste versiuni – inclusiv diesel, în premieră – pot fi echipate cu sistemul de tracțiune integrală și cu o nouă transmisie Porsche cu dublu ambreiaj, în opt viteze (PDK). Panamera Turbo este propulsat de un motor V8 pe benzină, care livrează o putere de 550 CP, în timp ce Panamera 4S este echipat cu un motor V6 pe benzină, cu o putere de 440 CP. Noul Panamera 4S Diesel, de cealaltă parte, dispune de un motor V8 cu 422 CP, care generează un cuplu maxim de 850 Nm.

Noul Panamera este echipat cu mai multe sisteme de asistență standard și opționale. Printre acestea, se află asistența pentru vederea pe timp de noapte, care utilizează o camera cu imagini termice pentru a detecta persoane și animale mari, caz în care se aprinde un indicator de avertizare în panoul de bord. Atunci când sunt acționate farurile noi cu matrice de LED-uri, opționale, cu 84 de puncte de imagine, persoanele care se află în afara ariei vizuale a fazei scurte sunt iluminate pentru scurt timp, numai dacă acestea se află în coridorul traseului calculat.

Porsche Panamera 3

Versiunea Panamera Turbo are cel mai puternic motor pe benzină din serie. Propulsorul V8 biturbo, de 4,0 litri dezvoltă 550 CP (la o turație de 5.750 rpm) și un cuplu maxim de 770 Nm (la o turație între 1.960 și 4.500 rpm). Cu 30 CP mai puternic față de modelul predecesor, versiunea Panamera Turbo are un cuplu maxim crescut cu 70 Nm. Acesta sprintează de la 0 la 100 km/h în 3,8 secunde, iar cu pachetul Sport Chrono Package, timpul scade la numai 3,6 secunde. Modelul ajunge la o viteză maximă de 306 km/h.

Motorul V6 biturbo de 2,9 litri cu care este echipat Panamera 4S dezvoltă o putere maximă de 440 CP (cu 20 CP mai mult față de modelul precedent), fiind disponibil la 5.650 rpm. Între 1.750 și 5.500 rpm, noul propulsor cu șase cilindri livrează 550 Nm (cu 30 Nm mai mult). Panamera 4S poate ajunge la 100 km/h în doar 4,4 secunde (sau 4,2 secunde cu pachetul Sport Chrono). Cu o viteză maximă de 289 km/h, această versiune se aproprie hotărâtă de pragul de 300 km/h.

Pentru prima dată, noul Panamera va fi lansat cu un motor nou diesel cu opt cilindri și tractiune integrală permanentă. Cel mai puternic propulsor diesel implementat până acum într-o mașină de serie Porsche dezvoltă o putere de 422 CP (la o turație de 3.500 rpm) și un cuplu maxim semnificativ de 850 Nm – livrat constant în gama de turații de la 1.000 la 3.250 rpm. Astfel, cu o viteză maximă de 285 km/h, Porsche susține că Panamera 4S Diesel este, în prezent, cel mai rapid vehicul de serie cu motor diesel din lume.

Noul Porsche Panamera este deja disponibil la comandã iar prețurile în România, fãrã TVA încep de la 100.288 euro pentru modelul Panamera 4S, 103.669 euro pentru Panamera 4S Diesel și 134.968 euro pentru Panamera Turbo.

Citește și: