Popularitatea Android a crescut, în defavoarea iPhone-urilor
Până nu demult, piața de smartphone-uri era mult mai volatilă, cu mult mai multe opțiuni în materie de sisteme de operare. Acum avem doar Android și iOS.
Ultimul an a fost hotărâtor pentru BlackBerry și Windows Phone. Alternativele la Android și iOS ar fi trebuit să reinventeze roata pentru a-și menține relevanța în piață, dar acest lucru, din păcate, nu s-a întâmplat. Asta înseamnă că, cel puțin momentan, jucătorii importanți sunt doar doi, în contextul în care, până și cota de piață a iPhone-urilor a scăzut.
Cel mai recent studiu pe marginea dominației platformelor mobile, tocmai a fost făcut public în urmă cu câteva zile de Gartner. Acesta ne ajută să ne formăm o opinie foarte clară în privința situației din piață, deși nu putem spune că vedem niște schimbări importante.
La finele celui de-al doilea trimestru din 2015, cota globală de piață a Android a fost de 82,2% din piață. Tot atunci, popularitatea iPhone-urilor se reflecta într-un procent de 14,6%. În 2016, Google se pare că a făcut ceva bine cu al său sistem de operare, dacă avem în vedere faptul că majoritatea celor care au renunțat la alte platforme s-au orientat către Android. Urmarea este un procent de 86,2% din piață deținut de Android, în timp ce iPhone-urile au scăzut de la 14,6% până la 12,9%. Având în vedere că vânzările iPhone-urilor au scăzut anul acesta pentru prima oară, era inevitabil să nu se reflecte respectivul trend și în această statistică. Mai mult decât atât, vor continua să scadă și în viitor, dacă nu cumva vedem un smartphone revoluționar lansat în septembrie.
Pe de altă parte, în timp ce numărul utilizatorilor de Android a crescut, Windows Phone a devenit aproape inexistent, în scădere de la 2,5% până la 0,6%, în timp ce BlackBerry OS mai are doar 0,1% din piață, în scădere la 0,3%. Cu alte cuvinte, sunt peste 99% șanse ca telefonul din buzunarul vostru să fie un iPhone sau un Android.