Pelerina 3D care te avertizează dacă ești privit insistent

Unii dintre noi sunt deranjați de privirile insistente ale celor din jur. Cum ar fi ca hainele pe care le purtăm să reacționeze în concordanță?

Behnaz Farahi e arhitect și e obsedată de cyborgi. Le-a spus celor de la CNN că l-a citit pe filosoful britanic Andy Clark, care a formulat teoria potrivit căreia oamenii sunt deja aproape cyborgi. Așa că s-a gândit să o interpreteze în propriul mod. Cel mai nou proiect al ei se numește Caress of the Gaze și implică o pelerină care reacționează la privirile celor din jur. Cu alte cuvinte, dacă o porți, vei ști sigur dacă cineva se holbează la tine. Farahi spune că a vrut să creeze o extensie a corpului omenesc, care să exploateze logica pielii, mereu în mișcare.

O cameră mai mică de trei milimetri detectează privirea celui care te fixează, iar un algoritm computerizat determină o reacție exact în locul respectiv. Materialul se va întări și va începe să se unduiască. Deși arată mai degrabă ca țepii unui arici în alertă, Farahi spune că a modelat morfologia bazându-se pe felul în care se comportă solzii peștilor și șerpilor. Mișcarea e inspirată de una cât se poate de umană: „pielea de găină”.

Farahi vrea să găsească o cale prin care să poată adapta tehnologia, astfel încât să poată determina și vârsta, și sexul privitorului. Recunoaște, totuși, că e cale destul de lungă până i se va împlini această dorință, dar deja a făcut un pas imens. E mulțumită de felul în care publicul a reacționat la ideea ei, iar inedita capă a fost numită „un fel de Tinder purtabil”, care funcționează simultan ca armură împotriva privirilor invazive.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: