Peggy Whitson, cea mai vârstnică femeie care ajunge în spațiu

Peggy Whitson, cea mai vârstnică femeie care ajunge în spațiu

Peggy Whitson este astronaut NASA și tocmai a devenit cea mai în vârstă femeie care ajunge în spațiu.

Peggy va împlini 57 de ani în februarie, la bordul Stației Spațiale Internaționale. Astfel, a depășit recordul Barbarei Morgan, care avea 55 de ani în 2007, când a fost trimisă în spațiu. Aceasta e a treia misiune spațială pentru Whitson, o biochimistă din Iowa, și a doua oară când e comandant.

Echipajul din care face parte e alcătuit din trei membri, iar ceilalți sunt Oleg Novitsky (45 ani), comandant de bord și astronautul francez Thomas Pesquet (38 ani), potrivit CBC. Lansarea a avut loc joi seară, la 22:20 ora României, la bordul unei rachete Soyuz MS-03, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Andocarea capsulei Soyuz la Staţia Spaţială Internaţională este programată pentru sâmbătă 19 noiembrie, ora 22:00. Cei trei vor fi primiţi de astronautul american Shane Kimbrough şi cosmonauţii ruşi Sergey Ryzhikov şi Andrey Borisenko, aflaţi acolo din octombrie. De asemenea, revenirea este plănuită pentru 15 mai 2017.

Până acum, Peggy a petrecut în total 377 de zile în spațiu, dar noua misiune va îngloba 534 de zile. Vara trecută, aceasta a spus că visul ei înainte să moară e să vadă oamenii capabili să trăiască pe Marte.

Citește și:
Etichete: