19 ian. 2016 | 13:47

Patru români apar în cele mai importante topuri Forbes din lume

ACTUALITATE
Patru români apar în cele mai importante topuri Forbes din lume

Ionuț Budișteanu, Cornel Amariei, Anda Gânscă și Andrei Brașoveanu apar în topul Forbes ”30 sub 30” în domeniile tehnologiei, industriei și finanțelor. Dacă Ionuț Budișteanu și Amariei sunt amandoi prezenți în topul tinerilor cu cel mai mare potențial din industria roboticii europene, Anda Gânscă intră în topul celor mai de succes tineri din SUA iar Andrei Brașoveanu se face remarcat acolo unde industria IT întâlnește finanțele.

Fiind prezenți atât pe bătrânul continent cât și în America, cei trei tineri sunt văzuți de Forbes ca având un potențial major în dezvoltarea industriei IT prin cunoștiințele în inginerie, programare și design de aplicații. Cornel Amariei și Ionuț Budișteanu fac parte dintr-un top 30 de tineri cu potențial în dezvoltarea metodelor de fabricație eco prin tehnologie avansată și robotică.

Ocupând primul loc în topul 30 Cornel Amariei este inventatorul Lumen, un aparat care, folosind un scanner 3D și sensori de vibrație, ajută oamenii cu deficiențe de vedere să se orienteze în spațiul din jur. Această invenție a a atras atenția gigantului Continental cu sediul în Germania. Acum Amariei lucrează ca și inginer auto la firma germană, dezvoltând senzorii și conectivitatea viitoarelor mașini Ford și Volkswagen.

Împreună cu Amariei este Ionuț Budișteanu. Venind din Râmnicu Vâlcea, supranumit ”Hackerville” tânărul programator român s-a făcut cunoscut peste hotare prin contribuția sa la dezvoltarea industriei de mașini autonome și prin câștigarea concursului ”Intel International Science and Engineering Fair” în 2013,  una dintre cele mai importante competiții de știință și inginerie pentru liceeni din lume. Acesta a reușit să construiască prima mașină autonomă low-cost din lume, acum lucrând la VisionBot, o companie care dezvoltă prototipuri accesibile pentru inventatorii fără prea mare dare de mână. Forbes Romania l-a plasat în topul său ”30 sub 30” încă din 2012 când avea 16 ani.

Anda Gânscă a intrat în atenția Forbes cu activitățile sale de peste ocean. Tânăra este CEO al Knotch, start-up fondat în urmă cu aproximativ patru ani, împreună cu prietena sa, Stephanie Volftsun. Aplicația oferă oamenilor oportunitatea de a-și exprima opiniile pe marginea diverselor subiecte cu ajutorul unui cod al culorilor -un instrument vizual care permite utilizatorilor să înregistreze rapid opinia lor despre un subiect prin selectarea unei culori care variază de la roșu aprins (extrem de pozitiv) la albastru închis (extrem de negativ). Knotch are sediul în San Francisco și are o cifră de afaceri de 8 milioane de dolari în timp ce veniturile companiei s-au adunat la 200.000 de dolari la finalul anului trecut.

Originară din Cluj, familia Gânscă nu este străină de topurile Forbes de vreme ce tatăl Andei, Gicu Gânscă, a apărut din 2010 încoace în Topul Forbes 500 de Miliardari. Plecată în America la 18 ani fata intenționează s-o ia pe urmele tatălui ei, dar de data aceasta în domeniul industriei IT în locul afacerilor imobiliare.

Andrei Brașoveanu este cel de-al patrulea român care a intrat în vizorul Forbes pentru potențialul său în domeniul financiar. Acesta lucrează la firma londoneză Accel, unde se ocupă de partea de software a serviciilor financiare. Andrei a făcut parte din programul Young Entrepreneurs al Foundation Capital, unde a ajutat la dezvoltarea unui sistem de calcul algoritmic ce viza listarea diferitelor mărfuri la bursa de pe Wall Street.